10 Ιουλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΣΠΙΔΑ, ΑΜΦΙΣΤΟΜΟ ΞΙΦΟΣ ΚΑΙ ΔΟΡΥ


Μία από τις δυσκολότερες διακρίσεις που έχω διαπιστώσει στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής είναι μεταξύ πολιτικού και διπλωμάτη.
Ο διπλωμάτης έχει εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπεί την χώρα σε ένα τόπο, σε μία πρεσβεία, σε ένα διεθνή οργανισμό, πλην όμως σε γενικές γραμμές λαμβάνει οδηγίες για τις θέσεις του από το Υπουργείο εξωτερικών, και πέραν από τεχνικά ζητήματα επί θεμάτων πολιτικής έχει εξαιρετικά περιορισμένη αυτονομία, αναγκαζόμενος εκ της θέσεως του να χρησιμοποιεί γλώσσα εν πολλοίς σημειολογική και αμβλύνουσα.

Ο πολιτικός έχει ακεραία την ευθύνη πολιτικής, είναι υπόλογος ως μέλος της κυβέρνησης έναντι του Ελληνικού λαού και οφείλει να χρησιμοποιεί όλα τα όπλα, ασπίδα, αμφίστομο ξίφος ή δόρυ ανάλογα με τις περιστάσεις.
Η εσφαλμένη αντίληψη ότι ο πολιτικός πρέπει να στρογγυλεύει τα πράγματα και να διατηρεί κάποια αοριστία είναι ευρέως διαδεδομένη στους πολίτες και έχει εγκαθιδρυθεί επειδή το βλέπουμε κατά κόρον να εκφράζεται από κακούς πολιτικούς.
Την ίδια μέρα που μίλησαν οι Τούρκοι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό για παρεμβατικά δικαιώματα για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική κατοχή, επισημάναμε στον κ. Κοτζιά ότι πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα και να αρνηθεί τέτοια δικαιώματα και να τονίσει την παρανομία της κατοχής.
Στις επίσημες όμως δηλώσεις του αμέσως μετά την διάσκεψη δήλωσε:
«Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο».
Τι καταλαβαίνει κάποιος από αυτά πυ δήλωσε;
1. Το θέμα παρεμβατικών δικαιωμάτων που πρόβαλε η Τουρκία για να δικαιολογήσει την κατοχή και την παρουσία του στρατού κατοχής, δεν είναι ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου όπως έχει αποφασίσει το ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά θέμα αποδοχής εκ μέρους μας.
2. Αυτό το «..σε όλη τη Μεγαλόνησο» τι το ήθελε; Τι προσπάθησε να διαφυλάξει; Μήπως παρέμβει η Τουρκία σε όλη τη Μεγαλόνησο; Μήπως χωρίς να το καταλάβει αποδέχθηκε έμμεσα ότι έχει δικαίωμα παρέμβασης σε κάποιο τμήμα της;
Δήλωσε επίσης χωρίς να σκεφθεί και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδης:
«Δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο…».
Καμία δήλωση περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου , απλά αφελής σύνδεση της συνθήκης των εγγυήσεων με …παρεμβατικά δικαιώματα!!!
Μερικές μέρες μετά, οι διπλωμάτες προφανώς τους είπαν για την πατάτα που εκτόξευσαν, και παρ΄ όλα αυτά δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν ξεκάθαρα περί παρανομίας και κατοχής, αλλά κρύβονται πίσω από την αμβλύνουσα διπλωματική γλώσσα της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει:
«….η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών δικαιωμάτων που επικαλείται».
Χαιρόμαστε που κατάλαβε ο κ. Κοτζιάς το λάθος, όμως πρέπει να καταλάβει ότι κάνει πολιτική και όχι διπλωματία!
Στηρίζεται στους διπλωμάτες και στο κεκτημένο που με κόπο έχουν δημιουργήσει, αλλά η πολιτική θέλει πλήρη οπλισμό, για κάθε είδους μάχη και οπωσδήποτε στρατηγική αντίληψη, όπου τότε μόνο έχουν νόημα και αποτέλεσμα οι τακτικισμοί!

Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών