11 Ιουλίου 2017

Τίθεται σε προτεραιότητα η κατασκευή ξύλινου πεζόδρομου


Ο ξύλινος πεζόδρομος και τα συνοδά έργα, είναι εκείνα που θέτει ως προτεραιότητα το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου με την συμμετοχή των αρμοδίων αντιδημάρχων, εκπροσώπου του Λιμενικού Ταμείου και υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Προγραμματισμού, συζητήθηκαν οι προτάσεις του Δήμου Ρόδου με αφορμή την πρόσκληση που βγήκε στις 13 Ιουνίου για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης 2017-2020 (με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) το οποίο είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό στα νησιά του Αιγαίου.

«Είμαστε ένας από τους φορείς που μπορούμε να υπαχθούμε στο πρόγραμμα. Το Λιμενικό Ταμείο προέταξε να προωθήσει προς ένταξη στον συγκεκριμένο άξονα που αναφέρεται στην ‘βελτίωση των λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων’, τις υποδομές τοπικού ενδιαφέροντος –προεξάρχοντος του ξύλινου πεζόδρομου. Παράλληλα, θα προτείνουμε να ενταχθεί στον άξονα που αναφέρεται στην ‘βελτίωση των λιμενικών υποδομών μείζονος ενδιαφέροντος’, έναν μώλο που αφορά ένα από τα συνοδά έργα του πεζόδρομου μήκους 158 μέτρων, με στόχο την αποσυμφόρηση του Μανδρακίου από τα ημερόπλοια που εκτελούν πλόες από και προς την Σύμη και άλλα νησιά. Έτσι θα απελευθερωθεί η μαρίνα και θα μπορέσει να λειτουργήσει για τα πολυτελή γιώτ που θα ελλιμενίζονται εκεί», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Το έργο του ξύλινου πεζόδρομου, είναι προϋπολογισμού δαπάνης των 3.250.000 ευρώ, ενώ ο μώλος (σαν συνοδό έργο) είναι προϋπολογισμού 1.300.000ευρώ.
Τι γίνεται με το λιμανάκι των Φανών
Σε ερώτηση πού βρίσκεται η διαδικασία με τον καθαρισμό του αλιευτικού καταφυγίου των Φανών, ο κ. Χριστοδούλου, δήλωσε:
«Για το έργο που αφορά τον καθαρισμό στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής των Φανών, έχει προχωρήσει ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός και έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα και από εκεί και πέρα, βρισκόμαστε σε αναμονή της έγκρισης του φακέλου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να προχωρήσουμε στην διαδικασία. Φυσικά, πρέπει μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς γραφειοκρατικών και τυπικών διαδικασιών και εφόσον προηγηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από τον Επίτροπο, να εγκατασταθεί ο εργολάβος στην περιοχή και να ξεκινήσει τις εργασίες. Αυτά όλα θα ξεκινήσουν σύντομα».
Όπως έγραψε η «δ», τον περασμένο Φεβρουάριο, αποφασίστηκε από το Λιμενικό Ταμείο, να διατεθεί ποσό της τάξης των 245.000 ευρώ, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη σε προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά οι αυστηρές διαδικασίες που απαιτούνται, έχουν καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών.
Θυμίζουμε μάλιστα ότι τόσο ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης, όσο και αλιείς αλλά και κάτοικοι της περιοχής έχουν ‘αγανακτήσει’ και έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς δεν δίδεται λύση και δεν υπάρχει περιθώριο προσέγγισης των αλιέων στο συγκεκριμένο λιμανάκι.
Σημειώνεται πως η πλευρά του Λιμενικού Ταμείου έχει δηλώσει πως οι καθυστερήσεις σημειώνονται αφενός λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αφετέρου, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας καθώς με τον νέο Νόμο 4412/2016 έχουν σταματήσει οι απ’ ευθείας αναθέσεις για έργα προϋπολογισμού άνω των 20.000 ευρώ. Συνεπώς, δεν μπορούν να γίνουν ούτε υπερβάσεις, ούτε παρατυπίες,
Θυμίζουμε πως για το ταλαίπωρο αλιευτικό καταφύγιο των Φανών, είχε επιβληθεί πρόστιμο από το υπουργείο Οικονομικών ύψους 75.000 ευρώ, το οποίο με δικαστική απόφαση, τελικώς ακυρώθηκε. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί ώστε η οποιαδήποτε διαδικασία να θεωρείται νομότυπη. Ειδάλλως, είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθούν τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η δημοτική αρχή και η ηγεσία του Λιμενικού Ταμείου, για απιστία.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr