10 Ιουλίου 2017

Να το δεχτούμε, είναι απρόβλεπτο


Σε σαθρά θεμέλια στηρίζεται κάθε πρόβλεψη για το μεταναστευτικό. Εξελίσσεται σαν το σεισμό. Δεν ξέρεις που και πόσο θα χτυπήσει. Παροδικά πέφτουν έξω οι προβλέψεις όσων υποστηρίζαμε ότι η Χίος θα καταλήξει ο βασικός υποδοχέας της μεταναστευτικής ροής. Τα δεδομένα του τελευταίου μηνός μας διαψεύδουν.Όπως διαψεύδουν, βέβαια, κι όσους υποστήριζαν, απ’ την ανάποδη, την ίδια ακριβώς θεωρεία. Πως στη Χίο εμφανίζεται το μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές σύντομης απομάκρυνσης των παρανόμως εισελθόντων (βλ. ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.). Ούτε η βεβαιότητα ημών αποδεικνύεται στην πράξη, ούτε η σιγουριά των υπολοίπων.

Οι τρεις βδομάδες που διανύουμε είναι περίοδος διαψεύσεων των βεβαιοτήτων. Αν θα επανεγκατασταθούν είναι άγνωστο, πάντως προς το παρόν μας έχουν κάνει άπαντες πολύ πιο προσεκτικούς στις διαπιστώσεις. Ας το κρατήσουμε αυτό, είναι χρήσιμο στη συνέχεια για όλους.

Μια παραδοχή φαντάζει ακλόνητη: η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, με τις οποίες απρόβλεπτες μεταλλάξεις της, δεν θα μας αποχαιρετήσει σύντομα. Θα συμβιώσουμε μαζί της για ευρύ χρονικό ορίζοντα. Κι είναι πια υπόθεση καθαρά δική μας πως θα εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν πιο αλώβητη συγκατοίκηση μας στο ίδιο οικόπεδο.
politischios.