24 Ιουλίου 2017

Όλοι συμφωνούν! Στη Σύρο η έδρα της υπό ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Μπαράζ δηλώσεων είχαμε σήμερα από τους βουλευτές Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο, Νίκος Μανιό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννη Βρούτση της Ν.Δ., αλλά και του πολιτευτή Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιώργου Βακόνδιου σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την υπό ίδρυση Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Σάμο και όχι τη Σύρο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:



Παρέμβαση βουλευτών Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με την έδρα της υπό ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Κώστα Γαβρόγλου


Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα την Σάμο οφείλομε να δηλώσομε δημόσια ότι:

Πρώτον, χαιρόμαστε που επιχειρείται η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ίδρυση της εν λόγω σχολής.

Δεύτερον, εκφράζομε την πλήρη αντίθεσή μας να οριστεί ως έδρα αυτής οποιοδήποτε άλλο νησί πλην της Σύρου, όπως αρχικά προεβλέπετο με την υπ’ αριθμ. 14/29.11.2007 ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση και λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο και υπεστηρίζετο με το από 04.05.2017 ψήφισμα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, κάτι το οποίο ανεξηγήτως άλλαξε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Ζητούμε από εσάς, αν έχετε τέτοια πρόθεση, να την αναθεωρήσετε.

Τέλος, σημειώνουμε ότι η θέση μας αυτή δεν επιδιώκει να δημιουργήσει έριδες μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, αλλά να τις αποσοβήσει, καθώς χωρίς αιτία προέκυψε ζήτημα αλλαγής της έδρας, παρά τα προαναφερθέντα, όπως φέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Με εκτίμηση,
Νίκος Συρμαλένιος
Αντώνης Συρίγος
Νίκος Μανιός
Βουλευτές Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α.



Γ. Βρούτσης: «Ισχυρό πλήγμα στις Κυκλάδες»

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Σάμο και όχι τη Σύρο, ο βουλευτής Κυκλάδων Γ. Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αναιτιολόγητη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στην ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκτός της Σύρου, επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις Κυκλάδες, τη Σύρο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα του νησιού.

Με πρωτοφανή ερασιτεχνισμό και προχειρότητα, χωρίς καμία τεκμηρίωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επιδιώκει να διαχειριστεί ένα καθαρά ακαδημαϊκό θέμα με γνώμονα τα μικροπολιτικά συμφέροντα.

Απόδειξη, το γεγονός ότι επιλέγει μονομερώς τη Σάμο ως διοικητική έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, αγνοώντας επιδεικτικά την υπ’ αριθμ. 14/29.11.2007 ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση και λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο! Απόφαση, που λήφθηκε καθαρά με ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια και που όφειλε να σεβαστεί.
Η παρούσα δυσμενής εξέλιξη, λαμβάνει χώρα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδυναμώνει τη Σύρο, αφήνει την πανεπιστημιακή μονάδα του νησιού «ορφανή» και ανατρέπει κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας.

Η κυβέρνηση, είναι η μόνη υπεύθυνη για τη διατήρηση της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο.

Η όποια ενδεχόμενη μεθόδευση για τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκτός της Σύρου, αποτελεί λανθασμένη ενέργεια και είμαστε αντίθετοι. Η έδρα της υπό σύστασης Πολυτεχνικής Σχολής οφείλει και πρέπει να βρίσκεται στην Σύρο, σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -για μια φορά ακόμη- εξαπατά και εμπαίζει τους Συριανούς.

Καλείται άμεσα να αποσύρει τις όποιες τέτοιες σκέψεις της και να αποκαταστήσει την κανονικότητα, όπως την κληρονόμησε, σεβόμενη την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αρκετό κακό έχει κάνει, ήδη, μέχρι σήμερα!».



Γιώργος Βακόνδιος: «Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ»

Θεωρώ απαράδεκτο και ανεξήγητο να τίθεται θέμα για την έδρα της υπό ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής. Η πανεπιστημιακή κοινότητα ούτως ή άλλως έχει εκφράσει τη θέση της διά της Συγκλήτου από το 2007.
Ο αρμόδιος υπουργός παιδείας θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Θέλω να σημειώσω και να τονίσω δύο παραμέτρους.

Η Σύρος είναι ταυτισμένη ιστορικά με την ανάπτυξη της παιδείας στην Ελλάδα και ο ορισμός της έδρας της νέας Πολυτεχνικής Σχολής στο νησί, αποτελεί και στοιχείο αναγνώρισης της συμβολής της Σύρου, στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού στο νεότερο Ελληνικό κράτος.

Κάθε πανεπιστήμιο απευθύνεται στο σύνολο των νέων από όλη την Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι η γεωγραφική θέση της Σύρου είναι ιδανική από πλευράς πρόσβασης και αποστάσεων στο χώρο του Αιγαίου και επομένως η εγκατάσταση της έδρας στη Σύρο είναι πλεονέκτημα.

Εύχομαι και ελπίζω ότι ο υπουργός παιδείας θα αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του και στην περίπτωση που δεν το κάνει, όλοι οι Κυκλαδίτες κυβερνητικοί βουλευτές να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία.
Με τον τρόπο αυτό θα δείξουν ότι συμπαρίστανται στην κοινή θέση όλων των φορέων του νησιού.

Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την σκοπιμότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για αλλαγή της έδρας της Πολυτεχνικής σχολής Αιγαίου. Σίγουρα όμως γνωρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί μόνον με μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Η χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία μιας τέτοιας απόφασης από τον Υπουργό Παιδείας, σε αντίθεση με τη βούληση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, ουσιαστικά χαράζει αρνητικά την πορεία του νησιού για το μέλλον.

Γιώργος Βακόνδιος
Πολιτευτής Κυκλάδων ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 parosin