15 Ιουλίου 2017

Επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο θεσμό των Επιμελητηρίων


Η πρώτη «μάχη» για την επιβίωση του επιμελητηριακού θεσμού δόθηκε την Τρίτη σε έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των Επιμελητηρίων, όχι μόνο ενόψει των εκλογών αλλά και για την ίδια την φιλοσοφία της λειτουργίας τους, ενώ αναμένονται και στα Δωδεκάνησα αντιδράσεις.

Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τέθηκε συγκεκριμένα σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την λειτουργία και τις εκλογές στα Επιμελητήρια, με την ανάρτηση στον ειδικό διαδικτυακό τόπο για τις διαβουλεύσεις.
Με το νέο σχέδιο νόμου, όπως δήλωσαν χθες στην «δημοκρατική» μέλη του Επιμελητηρίου στερούνται από τα Επιμελητήρια οι πόροι από το ΓΕΜΗ.
Αυτό αποτελεί και την πρώτη σοβαρή ένσταση στο σχέδιο νόμου, ενώ περαιτέρω η βιωσιμότητα των αναπτυξιακών εταιρειών είναι αμφίβολη, καθώς δεν θα μπορούν να ενισχύονται οικονομικά ούτε και να συνάπτουν συμβάσεις με το Επιμελητήριό τους!
Περαιτέρω ενώ τα Επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, επιβιώνουν και πληρώνουν τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές τους με δικούς τους πόρους, θα υποχρεωθούν εφ’ εξής να ακολουθούν τις αρχές του δημόσιου λογιστικού και τον κανονισμό προμηθειών, που τηρούν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Κρατικοί Φορείς, κτλ).
Επιπλέον αφαιρείται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης σε σωματεία, συλλόγους για οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, γεγονός που θα αφανίσει τον επιχειρηματικό συνδικαλισμό.
Η φιλοσοφία που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι της συμμετοχής περισσότερων μεμονωμένων εκπροσώπων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, που θα έχουν-λόγω εκλογικού συστήματος-λόγο, τόσο στο Δ.Σ. των Επιμελητηρίων όσο και στις Διοικητικές Επιτροπές αυτών.
Η κυβέρνηση προκρίνει επιπλέον την απλή αναλογική κατά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, αλλά και η παράταση θητείας του προέδρου μόνο για μια φορά, μάξιμουμ θητείες για πρόεδρο δηλαδή να είναι οι δύο θητείες.
Μεγάλη αλλαγή επίσης θεωρείται η εκλογή Β Αντιπροέδρου στην Διοικητική Επιτροπή από την δεύτερη παράταξη σε ψήφους εφόσον αυτή λάβει το 25% στις εκλογές, πράγμα που θα σημάνει περισσότερη… αντιπολίτευση.
Ακόμη, ο πρόεδρος θα αναδεικνύεται από το «50% συν ένα» αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί οι εκλογές δεν θα επαναλαμβάνονται αλλά θα αποφασίσει το Δ.Σ. με απόλυτη πλειοψηφία κι αν και πάλι δεν βγει αποτέλεσμα θα υπάρξει και δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή προέδρου με σχετική πλειοψηφία.
Οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην σημαίνουν πολλά για τους μη μυημένους αλλά για όσους γνωρίζουν όλα αυτά θα αλλάξουν τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, με κορυφαίο στοιχείο την συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην διοίκηση.
Παράλληλα προβλέπεται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Επιμελητήρια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, καθώς και ο εξονυχιστικός έλεγχος των υποψηφιοτήτων.
Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για θέματα οικονομίας με την υπογραφή του 1/3 των μελών του Επιμελητηρίου.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο διατηρεί το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ενώ προβλέπει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται από τα μέλη του Επιμελητηρίου που έχουν δικαίωμα ψήφου με εκλογές που διεξάγονται κάθε τέταρτο έτος, σε ημερομηνία που ορίζεται μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου και της 15ης Δεκεμβρίου, χωρίς να ορίζει πότε θα διενεργηθούν οι φετινές εκλογές.
Προβλέπει ακόμη ότι στα διοικητικά συμβούλια των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου συμμετέχουν 51 μέλη και στην Διοικητική Επιτροπή 7 μέλη.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr