31 Ιουλίου 2017

Από το περιθώριο στον αστικό ιστό


Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται να ζουν μέχρι το τέλος του έτους σε διαμερίσματα μέσα στον οικιστικό ιστό, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί πλήρως το μοντέλο των συσσιτίων και της παροχής ειδών από παροχή τραπεζικής κάρτας μετρητών, που επιτρέπει στους πρόσφυγες να διασφαλίζουν οι ίδιοι τις βασικές τους ανάγκες, ανακτώντας την αίσθηση μιας κάποιας αυτονομίας και ένταξης στην κοινωνική ζωή.


Οι στόχοι αυτοί αντανακλούν τη νέα φάση διαχείρισης της φιλοξενίας προσφύγων, όπως αποτυπώνεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ESTIA της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασαν χτες σε μια πανηγυρική συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα οι επίτροποι Χρ. Στυλιανίδης και Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Φ. Λεκλέρκ και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Η μερίδα του λέοντος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 151 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τα δύο εμβληματικά, όπως χαρακτηρίστηκαν, προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία: τη δημιουργία συνολικά 22 χιλιάδων θέσεων στέγασης στον οικιστικό ιστό, αξίας 93,5 εκατομμυρίων ευρώ, και την παροχή κάρτας μετρητών σε όλους τους πρόσφυγες, αξίας 57,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για να γίνει δυνατή σε επόμενη φάση η εκπόνηση πολιτικών κοινωνικής ένταξης, αλλά και να περάσει σταδιακά η διαχείριση του προσφυγικού στο ελληνικό κράτος.

Στα τέλη Ιουλίου σταματά η χρηματοδότηση οργανώσεων για παροχή υπηρεσιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και το έργο τους το αναλαμβάνει το κράτος, το οποίο πάντως φαίνεται πως έχει καθυστερήσει σημαντικά να προετοιμαστεί.

Τελευταία στιγμή

Προκηρύξεις για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού έγιναν την τελευταία στιγμή, ενώ φαίνεται πως, μια εβδομάδα πριν από το τέλος του μήνα, δεν υπάρχει σαφής εικόνα των αναγκών στα ΚΥΤ και του τρόπου με τον οποίο θα καλυφθούν.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να προλάβει αντιδράσεις, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν κενά σε μια τέτοια μεταβατική φάση, ωστόσο δεν θα είναι μεγάλης έκτασης ούτε μεγάλης διάρκειας και δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των προσφύγων.

Επανέλαβε πως η άρνηση των δημοτικών αρχών των νησιών να δημιουργηθούν νέες προσφυγικές δομές, που θα βοηθούσαν στην αποσυμφόρηση των τωρινών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, πέρα από την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη γρήγορη μεταφορά στην ενδοχώρα των προσφύγων που δεν εμπίπτουν στην ευρωτουρκική συμφωνία.

Σημείωσε πάντως ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουν μέσα στο 2018 κεντρικές αρμοδιότητες της διαχείρισης του προσφυγικού στην τοπική αυτοδιοίκηση υπό την εποπτεία της κεντρικής διοίκησης και χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το παράδειγμα των δήμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία.

«Το πρόγραμμα λειτουργεί καλά γιατί δίνει κίνητρα στους κατοίκους», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της προετοιμασίας των περιοίκων. «Πρέπει να παίρνουμε υπόψη τους φόβους των ανθρώπων, όχι για να υποκύψουμε, αλλά για να τους διαχειριστούμε», σημείωσε.

Στα 300 διαμερίσματα που διαθέτει ο δήμος για τη φιλοξενία προσφύγων, απασχολούνται συνολικά 70 διαχειριστές, κοινωνικοί λειτουργοί και διερμηνείς.

Αναφερόμενος στη στάση της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι ήταν απούσα. «Το μόνο που έλεγε ήταν το εύκολο: δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Εγώ έλεγα πως, αν δεν υπάρχει σχέδιο, πρέπει να το φτιάξουμε εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα δεν λύνονται με συνέδρια», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεκλέρκ αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, σημείωσε όμως ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα, αναφερόμενος στην ανάγκη να δοθεί έμφαση σε μαθήματα ελληνικών και επαγγελματικού προσανατολισμού για τους πρόσφυγες, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ένταξης στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απηύθυνε «τελευταίο μήνυμα» σε όλα τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε το παράδειγμα αλληλεγγύης και ευαισθησίας που έδειξε σε όλη την Ευρώπη η ελληνική κοινωνία.
efsyn