25 Ιουλίου 2017

Επιστολή φορέων της Σύρου στον υπουργό Παιδείας για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής - Την υπογράφει και ο Γ. Χατζημάρκος


Την άμεση τροποποίηση της πρότασης και την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο και τον καθορισμό άμεσης συνάντησης αντιπροσωπείας με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας, Οικονομίας και Εθνικής Αμύνης, παρουσία των βουλευτών Κυκλάδων, ζητούν οι εκπρόσωποι φορέων της Σύρου, οι οποίοι υπέγραψαν κοινή επιστολή με αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας.
Στην επιστολή (που φέρει την υπογραφή και του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου) υπάρχει επίσης η δέσμευση για «εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την εξεύρεση πόρων και την στήριξη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και της υποδομής της Σχολής με κάθε μέσον».

Αναλυτικά το περιεχόμενο της έχει ως εξής:


Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Τον Νοέμβριο του 2007 με τη λήψη ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία έλαβε εν συνεχεία τη θετική υποστήριξη της Συνόδου Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου του ΤΕΕ, αποφασίστηκε η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.

Αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε επίσης στην 14η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2009 και στην οποία συμμετείχε εκτός των άλλων και ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η σύνταξη σχεδίου απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο επρόκειτο να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με περιεχόμενο την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.
Δυστυχώς οι κυβερνητικές μεταβολές που ακολούθησαν έβαλαν το θέμα στο περιθώριο, με αποτέλεσμα το 2011 τα τρία τμήματα μηχανικών που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να υπαχθούν σε άλλες σχολές.
Στο προς κατάθεση και ψήφιση νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει πρόταση για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σάμο. Χαιρετίζουμε, καταρχάς, την ίδρυση της Σχολής, με τη βεβαιότητα ότι θα καταστεί πολύτιμος στρατηγικός κόμβος στο Πανεπιστήμιο που θα προσελκύσει φοιτητές, επιστημονικό προσωπικό και νέους πόρους στο Αιγαίο, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα της αναπτυξιακής προοπτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Διαφωνούμε κάθετα ωστόσο στο θέμα της έδρας η οποία προτείνεται να ιδρυθεί στη Σάμο και όχι στη Σύρο, αδυνατώντας να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους αγνοήθηκαν οι προαναφερόμενες αποφάσεις της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, που σημειωτέον είχαν την καθολική στήριξη του συνόλου των φορέων της Σύρου και δη αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση των φορέων του νησιού και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι δε αξιοσημείωτο πως δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την απόφαση αυτή στο σχέδιο νόμου.
Κύριε Υπουργέ,
Εκφράζουμε την ιδιαίτερη οδύνη και απογοήτευση μας για το γεγονός πως η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής μεταφέρεται στη Σάμο και όχι στη Σύρο όπως είναι και η επιθυμία της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η εναλλαγή των κυβερνήσεων δεν μπορεί να ακυρώνει κορυφαίες και ουσιαστικές επιλογές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπήρξε μεθόδευση και σκόπιμη διαφοροποίηση στο θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου -Ερμούπολης και οι τοπικοί φορείς, δεσμευόμαστε για την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την εξεύρεση πόρων και την στήριξη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και της υποδομής της Σχολής με κάθε μέσον.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προχωράμε άμεσα σε ένα σχέδιο υποστήριξης και ανάπτυξης της Περιφερειακής Μονάδας στη Σύρο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση τμήματος του στρατοπέδου ή/και οποιουδήποτε άλλου χώρου που θα κριθεί κατάλληλος.
Η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για τον τόπο μας, με δεδομένο πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελούσε και θα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους ανάπτυξης της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και οικονομικά, ιδιαίτερα μετά τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της παρατεταμένης και φοβερά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάμε.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
1.Την άμεση τροποποίηση της πρότασης και την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και του συνόλου των φορέων του νησιού.
2.Τον καθορισμό άμεσης συνάντησης αντιπροσωπείας των φορέων της Σύρου με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας, Οικονομίας και Εθνικής Αμύνης παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων.
Κύριε Υπουργέ,
Είμαστε σίγουροι ότι δε θα επιτρέψετε να γίνει αυτό το μεγάλο και ανεπανόρθωτο «χτύπημα» για τη Σύρο και τις Κυκλάδες.
Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Η μοναδικότητα - σε πανελλήνιο επίπεδο - του ακαδημαϊκού αντικειμένου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που εδρεύει στην Σύρο επιτάσσει τον καθορισμό της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως αποτυπώνεται με στέρεο, τεκμηριωμένο και αδιαμφισβήτητο τρόπο στην ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2007.

Με εκτίμηση,
Οι υπογράφοντες
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ

ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΥΡΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΡΕΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «Ο ΕΡΜΗΣ»
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΕΩΣ «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΟΗΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΑΣΤΕΡΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΥΡΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΛΟΓΛΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΑΜΑΪΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Τ.Μ.Σ.Π.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΦΡΕΡΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Μ.Σ.Π.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΦΥΛΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Μ.Σ.Π.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

naxostimes