11 Ιουλίου 2017

ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ Η΄ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ κ. ΘΑΝΟΥ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥΣ;


Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών 


Όταν μερικές μέρες πριν ακούγαμε έκπληκτοι τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι “…θα ξεπεράσει τους θεσμούς και τα θεσμικά εμπόδια…” που δεν του επιτρέπουν να κάνει αυτό που θέλει, ναι μεν ήταν αποκαλυπτικό του πως σκέπτεται για τους θεσμούς, δεν πήγε όμως ο νους μας παραπέρα, ότι δηλαδή θα προετοιμαζόταν για κάτι τέτοιο.
Η ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού από την κ. Θάνου, μας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά:

1. Υποβαθμίζει τον θεσμό του Αρείου Πάγου με τον άκομψο τρόπο που επέλεξε και οπωσδήποτε τον εαυτό της, αφού διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (και σύμφωνα με το Σύνταγμα θα μπορούσε να είναι και δυνητική πρόεδρος της Δημοκρατίας).
2. Μήπως τελικά ο πρωθυπουργός κάνει πράξη όσα έλεγε και επιχειρεί μία εκ των έσω θεσμική παρεκτροπή, έχοντας ως σύμβουλο κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες των θεσμών για να τον συμβουλεύει κάθε φορά πως θα τους εκμεταλλεύεται εργαλειακά, προκειμένου να ξεπεράσει τα “θεσμικά εμπόδια” όπως μας υποσχέθηκε;
Εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική που ταιριάζει και με την αριστερή αντίληψη, ότι οι θεσμοί αποτελούν το προπύργιο της “αστικής Δημοκρατίας”, της “τυπικής Δημοκρατίας”, είναι ένα εμπόδιο και πρέπει να καταλυθούν. Και αυτό θα γίνει με τα ίδια τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αστοί, δηλαδή τους ίδιους τους θεσμούς τους.
Θυμηθείτε την Κωνσταντοπούλου και το πώς αξιοποιούσε τους θεσμούς προς όφελός της για να κωλυσιεργεί και να επιβάλλει την βούλησή της εις βάρος του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Βουλής. Μάλιστα όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Βουλής (και αφελώς την ψήφισαν 270 βουλευτές) είχε πει:
“Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, το πίστευα και εξακολουθώ να το πιστεύω” .
(Ποιούς άραγε θα τάραζε στην νομιμότητα; Ποίοι ήταν οι αντίπαλοι; Οι ιδεολογικοί αντίπαλοι; Δεν είναι ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας οι ιδεολογικοί αντίπαλοι τους οποίους θα ταράξει στην νομιμότητα;)
Ας αναρωτηθούμε μήπως τελικά βρισκόμαστε μπροστά από μία πολύ επικίνδυνη και αντιδημοκρατική εργαλειακή χρήση των θεσμών προς όφελος του “κόμματος”;
Είναι γεγονός ότι ο φιλελευθερισμός των δημοκρατικών θεσμών της σύγχρονης αστικής Δημοκρατίας την καθιστά ευάλωτη σε επιθέσεις εκ των έσω στις αδυναμίες της.
Ως “κοινωνία αξιών” υποστηρίζουμε ότι η εξέλιξη των Δημοκρατικών θεσμών δεν περνάει μέσα από την άρνηση της «τυπικής» Δημοκρατίας, αλλά μέσα από την βελτίωση των αδυναμιών και την φιλελεύθερη ανάπτυξή της.
Και ελπίζουμε κάτι τέτοιο να έχει στον νου του ο πρωθυπουργός και να αξιοποιήσει την κ Θάνου για το κύρος και την επιστημονική της επάρκεια, προς βελτίωση και ενίσχυση των Δημοκρατικών θεσμών και όχι για άρνηση ή κατάλυσή τους.