5 Ιουλίου 2017

Το «ποιόν» των ΜΚΟ ζητά ο Χ. Αθανασίου


Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου σχετικά με την «ανεξέλεγκτη» -όπως τη χαρακτηρίζει- δράση των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του ΒΑ Αιγαίου στον τομέα μετανάστευσης, ζητώντας τον οικονομικό, διαχειριστικό και φορολογικό έλεγχό τους καθώς και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των καταχωρημένων ΜΚΟ.



Για τον πρώην υπουργό το «ανεξέλεγκτο» της δράσης των ΜΚΟ εστιάζεται στη μη έγκαιρη καταγραφή τους, στη μη καταγραφή των υπευθύνων - συντονιστών εκάστης ΜΚΟ, στο ότι δεν καθορίζεται με σαφήνεια το αντικείμενο δράσης της κάθε ΜΚΟ, στον τρόπο εκτέλεσης του αντικειμένου τους: «Πιο συγκεκριμένα, στο προσωπικό τους (τρόπος πρόσληψης, απόδοση εισφορών και φόρων), στον εξοπλισμό τους (προέλευση - αρμόδια υπηρεσία ελέγχου είναι τα τελωνεία) και στο πώς επιλέγονται για χρηματοδότηση». Ενόψει αυτών, προσθέτει, οι δραστηριότητες των ΜΚΟ δεν τέθηκαν υπό τον έλεγχο και καθοδήγηση της πολιτείας, με αποτέλεσμα η παρούσα κατάσταση να διαμορφώνει μια άσχημη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Επειδή από τις αρχές του 2017 έχει δημιουργηθεί το μητρώο καταχώρισης των ΜΚΟ, «οι καταχωρίσεις του οποίου όμως δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό, ερωτάται ο κ. υπουργός πόσες και ποιες είναι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Λέσβο και στην ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου, ποιοι είναι οι αρμόδιοι συντονιστές εκάστης ΜΚΟ στη Λέσβο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αν έχει δοθεί εντολή στη Γενική Δ/νση Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών για οικονομικό - διαχειριστικό έλεγχο, αν έχει δοθεί η κατάσταση των ΜΚΟ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για φορολογικό έλεγχο, καθώς και γιατί δεν προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες ή άλλους φορείς ώστε να έχουν γνώση των καταχωρημένων ΜΚΟ καθώς και των στοιχείων που έχουν καταχωρίσει καθεμία εξ αυτών προκειμένου να γνωρίζουν με ποιους συνυπάρχουν ή/και συνεργάζονται.

 



Και το ΚΚΕ για τις ΜΚΟ



Σχετική ερώτηση για τις ΜΚΟ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με την οποία κατήγγειλε ότι «οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τα ενωσιακά κονδύλια έχουν μετατραπεί με τις ευλογίες Ε.Ε. - κυβέρνησης σε “κράτος εν κράτει” στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα» και ζητούσε στοιχεία σχετικά με τις ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί στο όνομα της ανάμειξής τους στο προσφυγικό πρόβλημα (ονομαστικά, ποσά και δράσεις), τα κριτήρια επιλογής τους και την ύπαρξη ή μη ελέγχων για τη διαχείριση των κονδυλίων αυτών από τις ΜΚΟ.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. ΧρήστοςΣτυλιανίδης απάντησε ότι τα κονδύλια που διέθεσε η Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών «ανέρχονται περίπου σε 509 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020» και ότι η «υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών». Διευκρινίζει ακόμη ότι «από τις αρχές του 2015 διατέθηκε στο πλαίσιο των ίδιων ταμείων βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 356,8 εκατ. ευρώ για δράσεις στην Ελλάδα».


 «Εμπρός»