13 Ιουλίου 2017

55.447 Τούρκοι τουρίστες στο βόρειο Αιγαίο


Αυξητική κατά 50% η τάση των αφίξεων από τη γείτονα το πρώτο εξάμηνο του 2017
Η «φυγή» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γίνεται μόδα για τους Τούρκους, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο να καταγράφονται πολύ μεγάλα ποσοστά ανόδου της τουριστικής κίνησης στο βόρειο Αιγαίο. Η κινητήριος δύναμη αυτής της τάσης είναι η διάθεση των μεσαίων στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας να ζήσουν στιγμές διασκέδασης, χαλάρωσης και αναψυχής μακριά από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το τουρκικό κράτος (π.χ. υπερφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών) αλλά και μακριά από την κοινωνική πίεση που ασκούν οι θρησκόληπτοι μουσουλμάνοι στη χώρα τους.
Ο δεύτερος βασικός λόγος που οι Τούρκοι τουρίστες επιλέγουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τις διακοπές τους είναι πως τα ταξίδια αυτά είναι πολύ οικονομικότερα από τα ταξίδια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το κόστος μετάβασης είναι πολύ μικρότερο.

Τις προηγούμενες ημέρες γράφαμε ότι στη Λέσβο έφθασαν 6.315 Τούρκοι τουρίστες τον Ιούνιο με αύξηση 88%. Όμως το πιο εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης των αφίξεων καταγράφηκε στη Σάμο, όπου οι αφίξεις του Ιουνίου έφθασαν στις 7.027, δηλαδή είχαμε περισσότερες αφίξεις σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με τη Λέσβο, όταν πριν από δύο χρόνια μετρούσαν μερικές εκατοντάδες αφίξεις και το ποσοστό αύξησης ανήλθε στο 217% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Στη Χίο οι αφίξεις ανήλθαν στις 9.824 τον Ιούνιο και είναι αυξημένες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 κατά 93%.Με αυξητική τάση οι αφίξεις Τούρκων

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφθασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 55.447 Τούρκοι τουρίστες. Απ’ αυτούς πάνω από τους μισούς επισκέφθηκαν τη Χίο -28.235 ήταν για την ακρίβεια οι επισκέπτες του νησιού- ενώ στη Λέσβο οι αφίξεις ήταν 13.624 και στη Σάμο 13.588, που πλέον αναδεικνύεται σε προορισμό για τους γείτονες με αυξητικές τάσεις.

Οι συνολικές αφίξεις του βορείου Αιγαίου κατά το 2016 ανήλθαν σε 144.817, με τον κύριο όγκο των αφίξεων να καταγράφονται την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στο βόρειο Αιγαίο ήταν 36.841, απ’ αυτές 24.097 στη Χίο, 7.236 στη Λέσβο και 5.508 στη Σάμο. Σε επίπεδο δηλαδή Περιφέρειας η αύξηση των αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανήλθε στα 18.606 άτομα ή ποσοστό 50,50%.

Η μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει η Σάμος στην προσέλκυση Τούρκων τουριστών οφείλεται στο ότι είναι ένας σχετικά νέος προορισμός για τους κατοίκους των δυτικών ακτών της Τουρκίας, διαθέτει τρεις πύλες εισόδου και μεγάλο αριθμό εναλλακτικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Επιπλέον, το νησί της Σάμου διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους Τούρκους επισκέπτες που φθάνουν στο νησί.

Στη Χίο καταγραφόταν οριακή κάμψη των αφίξεων από τον Ιανουάριο ως τον Μάη, η αύξηση των αφίξεων τον Ιούνιο υπερκάλυψε τις απώλειες των προηγούμενων μηνών και έδωσε μια μικρή, αλλά αξιόλογη αύξηση. Στη Λέσβο καταγράφηκε απρόσμενα μεγάλη αύξηση των αφίξεων τόσο κατά τη διάρκεια του Ιουνίου όσο και στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου.Και επισκέψεις Τούρκων δημοσιογράφων

Για την περαιτέρω ενίσχυση των αφίξεων τουριστών από την Τουρκία ο ΕΟΤ έχει οργανώσει επισκέψεις Τούρκων δημοσιογράφων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα, τη Λέσβο και τη Χίο θα επισκεφτεί από τις 12 ως τις 19 Ιουλίου τριμελές συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου «Haber Turk» για λογαριασμό της τουριστικής εκπομπής «Airport», που είναι από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της Τουρκίας.

Τη Σάμο θα επισκεφτούν από 15 ως 18 Ιουλίου 2017 δύο δημοσιογράφοι της γνωστής εφημερίδας «Sabah», η οποία έχει κυκλοφορία περί τα 300.000 φύλλα ημερησίως. Η μία εκ των δύο δημοσιογράφων είναι και παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», στο οποίο επίσης αναμένεται σχετική προβολή του νησιού.

 πηγή Εμπρός