31 Ιουλίου 2017

Εμποδίζει την μεταφορά 150 προσφύγων η Ύπατη Αρμοστεία!


Στην αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προσκρούει η οργανωμένη μεταφορά 150 προσφύγων που εδώ και ημέρες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Το θέμα σηκώνει με ανάρτηση του ο βουλευτής Ν. Μηταράκης, κάνοντας λόγο για εμπόδια που προβάλλονται από κάποιους. «Αναμένω απαντήσεις από την κυβέρνηση», συμπληρώνει ο βουλευτής.


Σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής Δήμαρχος Απόστολος Τζιώτης κατήγγειλε ότι οι 150 πρόσφυγες έχουν λάβει σε δεύτερο βαθμό το άσυλό τους και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Δερβένι της Κορινθίας.

Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αρνήθηκε τη μεταφορά τους στο συγκεκριμένο κέντρο προφασιζόμενη ότι οι συνθήκες διαμονής είναι χειρότερες από αυτές της ΒΙ.ΑΛ. .

«Δεν υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση από την πλευρά της Ύπατης, τη στιγμή που αριθμός στη Σούδα και στη ΒΙ.ΑΛ. τείνει συνεχώς μειούμενος. Οι οργανωμένες μετακινήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου αυτοί οι 150 άνθρωποι να μετακινηθούν την προσεχή Τετάρτη», ανέφερε ο κ. Τζιώτης επιρρίπτοντας την ευθύνη στη κεντρική διοίκηση αφού όπως ανέφερε, η απόφαση της παραμονής τους στο νησί ήρθε από την Αθήνα, χωρίς να εμπλακεί καθόλου η τοπική διοίκηση της ΒΙ.ΑΛ..

Κάθε μήνα η ανανέωση της σύμβασης
Ερωτώμενος για το πότε λήγει η σύμβαση μεταξύ της Ύπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Μονομετοχικής για τη Σούδα ο κ. Τζιώτης σημείωσε ότι αυτή ανανεώνεται κάθε μήνα. «Η σύμβαση μπορεί να διακοπεί οποτεδήποτε. Προς το παρόν έχει ανανεωθεί και για τον μήνα Αύγουστο», ανέφερε.

Μειώνεται ο αριθμός
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της καταγραφής του Δήμου στους χώρους φιλοξενίας ο αναπληρωτής Δήμαρχος ανέφερε ότι στη Σούδα φιλοξενούνται 492 άτομα ενώ στη ΒΙ.ΑΛ. 820 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των αφίξεων της Παρασκευής στην περιοχή των Κεραμείων.

«Ο αριθμός στη Σούδα μειώνεται εξαιτίας των μειωμένων ροών αλλά κυρίως επειδή ο Δήμος έχει επιβάλλει απαγόρευση μετακίνησης μεταναστών από τη ΒΙ.ΑΛ. προς τη Σούδα», κατέληξε ο ίδιος.