8 Ιουνίου 2017

Ειδική visa για τους Ρώσους στα ελληνικά νησιά από Τουρκία


Ειδικό καθεστώς θεωρήσεων ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση για Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι με θαλάσσιες μεταφορές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά (Ρόδος, Κως, Λέσβος κτλ.).Οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να περνούν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας υπό 2 όρους: την επίδειξη εισιτηρίων θαλάσσιων μεταφορών και την κράτηση σε ξενοδοχείο σε ελληνικό νησί.
Με την άφιξή τους θα χορηγείται ειδική visa με κόστος 35 ευρώ. Το εν λόγω καθεστώς θεωρήσεων ωστόσο δεν καλύπτει τα ταξίδια στην ελληνική ενδοχώρα και σε άλλες χώρες Σένγκεν.
Οι τουρ οπερέιτορ επιμένουν ότι παρότι οποιαδήποτε χαλάρωση στο καθεστώς visa είναι ευπρόσδεκτη, η εν λόγω χαλάρωση δεν θα φέρει μαζικό τουρισμό στα ελληνικά νησιά από τους Ρώσους που θα επισκεφθούν την Τουρκία.
Σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας του ρώσου τουρ οπερέιτορ Meridian Tur, Angela Galkin, σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η χαλάρωση αυτή του καθεστώτος visa δεν θα έχει θεαματική επίδραση στις τουριστικές ροές των Ρώσων στην Ελλάδα καθότι δεν καλύπτει τα ταξίδια στην ενδοχώρα της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει η ίδια, το καθεστώς αυτό δεν αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση για τα ελληνικά νησιά και θα ήταν πολύ πιο επωφελής η έκδοση visa Σένγκεν.O τουρ οπερέιτορ καταγράφει σημαντική αύξηση των πωλήσεων για ταξίδια στην Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι.Όπως επισημαίνει το μέλος του προεδρείου της Συμμαχίας Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΤΑ) και διευθύνων σύμβουλος της τουριστικής αλυσίδας Pink Elephant, Alexan Mkrtchyan, η αλλαγή στο καθεστώς visa δεν αποτελεί πρόσχημα για τη μαζική προσέλευση ρώσων τουριστών που κάνουν διακοπές στην Τουρκία, στα ελληνικά νησιά.
 Όπως ανέφερε, στο Μπόντρουμ, όπου αναχωρούν πλοία με προορισμό την Κω, στο ελληνικό νησί ταξιδεύει μόλις το 3% του συνόλου των Ρώσων που κάνουν διακοπές στην Τουρκία, ενώ από το Μαρμάρι, που προσφέρει σύνδεση με τη Ρόδο, προς το ελληνικό νησί ταξιδεύει το 10% των Ρώσων.