10 Ιουνίου 2017

Συνάντηση Γενικής Προξένου Αργυρώς Παπούλια με Δήμαρχο Βουρλών κυρία Sibel Uyar


Στις 30.5.2017 η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Βουρλών κυρία Sibel Uyar. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων του Δήμου Βουρλών με Δήμους στην Ελλάδα και των εγγύτερων Ελληνικών νησιών.

Η Δήμαρχος των Βουρλών Σιμπέλ Ουγιάρ, στη συνάντησής της με την Πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη, δήλωσε ότι το νέο Δημαρχείο των Βουρλών θα βασιστεί στα αρχιτεκτονικά σχέδια αναπαράστασης του κτιρίου της Αναξαγορείου Σχολής των Βουρλών, τα οποία συνέταξε το 2015 ο Βουρλιώτης Χρ. Φλώρος και παρουσίασε στη Δήμαρχο των Βουρλών η Ένωση Βουρλιωτών Μ.Ασίας.

Το κτίριο κτίσθηκε σε δύο φάσεις, το 1893 και το 1908, με χρήματα που προσέφεραν οι Έλληνες κάτοικοι των Βουρλών. Στην εποχή του, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά κτίρια στην Ανατολική Μεσόγειο και λειτούργησε ως σημαντικός πόλος της Ελληνικής Παιδείας. Πριν την Μικρασιατική καταστροφή είχε 2.000 μαθητές (1300 αγόρια και 700 κορίτσια).
Το κτίριο πυρπολήθηκε και κατεδαφίσθηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1922.

Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι μια γενική περιγραφή του κτιρίου που έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο του Νίκου Μηλιώρη “Τα Βουρλά της Μικράς Ασίας”, μία φωτογραφία όπου φαίνεται η ανατολική του όψη και μέρος της νότιας όψης και μια μικρή φωτογραφία της ανατολικής εισόδου.
Με αυτά τα στοιχεία και αξιοποιώντας τις γνώσεις του για την οικοδομική αναλόγων κτιρίων εκείνης της εποχής, έφθασε στην αναπαράσταση.

Μαζί με το θαυμασμό γιά τη δουλειά σου και ένα μεγάλο ευχαριστώ Χρήστο,από Ένωση Βουρλιωτών Μ.Ασίας και όλους τους απογόνους των Βουρλιωτών.