13 Ιουνίου 2017

Εκπαίδευση κατ’ οίκον/Home Schooling και αποσχολειοποίηση/unschooling


Με ένα “δυνατό” πιστεύω θέμα ξεκινάμε την εβδομάδα σε επίπεδο αρθρογραφίας στο postmodern.gr

Κατ’ οίκον εκπαίδευση: Επανάσταση ή απαξίωση της επιστημονικής κοινότητας; είναι ο τίτλος του νέου μου άρθρου και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/kat%ce%84-ikon-ekpedefsi-epanastasi-i-apaxiosi-tis-epistimonikis-kinotitas/.


Εκπαίδευση κατ’οίκον/homeschooling, αποσχολειοποίηση/unscooling, τι ισχύει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, γονείς που επιλέγουν εκτός νόμου να εκπαίδευσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην τα στείλουν ποτέ σχολείο, με μια μητέρα να χάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επιμέλεια της 10χρονης κόρης της, επειδή επέλεξε να την εκπαιδεύσει η ίδια στο σπίτι.

Να σημειώσω κλείνοντας ότι το ζήτημα είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησής μας και στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, στο πλαίσιο της παρουσίασης που μας είχε κάνει η δημοσιογράφος του Ant1, κ. Κέλλυ Χεινοπώρου, η οποία έχει κάνει εξαιρετικά ρεπορτάζ για το home schooling.

Ως εκπαιδευτικός, είμαι κατά της εκπαίδευσης στο σπίτι για μια σειρά λόγων που θα αναπτύξω στη συνέχεια. Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθούν με σοβαρότητα εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης με το Υπουργείο Παιδείας, ιδίως όταν υπάρχουν γονείς που εκτός νόμου προβαίνουν σε τέτοιες επιλογές. Το κράτος σίγουρα δεν πρέπει να αφήσει τους γονείς να αυθαιρετούν και να δρουν ανεξέλεγκτα. Από την άλλη πλευρά, οφείλει να τους δώσει λόγο, να ακούσει με προσοχή τα επιχειρήματά τους και να ανοίξει μαζί τους έναν ουσιαστικό διάλογο.

Οι απόψεις μου για το θέμα, η παρουσίαση της νομοθεσίας στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. σχετικά με την εκπαίδευση στο σπίτι, οι λόγοι για τους οποίους μια οικογένεια μπορεί να επιλέξει αυτήν τη μορφή εκπαίδευσης, καθώς και οι διαστάσεις και προεκτάσεις της επιλογής γονέων να εκπαιδεύσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σπίτι, στο νέο μου άρθρο http://www.postmodern.gr/kat%ce%84-ikon-ekpedefsi-epanastasi-i-apaxiosi-tis-epistimonikis-kinotitas/

Περιμένω και τις δικές σας σκέψεις για το θέμα των εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης, αλλά και προσωπική εμπειρία, εάν έχετε, στο postmodern.gr και το mail μου: kardaraa@gmail.com
 postmodern.gr