12 Ιουνίου 2017

Βάση βατραχανθρώπων στην Σούδα και drones στο Καστέλλι προτείνουν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση.



Τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας για τις προτάσεις και τι ο Πάνος Καμμένος;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενόψει της επικείμενης ανανέωσης της συμφωνίας για την βάση της Σούδας.

Η νέα αμερικανική πρόταση, όπως δημοσιεύτηκε και πάλι στην εφημερίδα “Καθημερινή” είναι πιο “διευρυμένη” αλλά και πάλι δεν περιλαμβάνει ανταλλάγματα σε οπλικά συστήματα που ενδεχομένως να είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke».


Αυτή τη φορά πάντως, υπάρχει και παράλληλο δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, από συντάκτη της Καθημερινής, ο οποίος συνεργάζεται και με τουρκική ιστοσελίδα.

«Η Ελλάδα παραχωρεί νησί στο ΝΑΤΟ» γράφει o Νίκος Στέλγιας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Duvar.

Επικαλούμενος (περυσινές 😉 δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να παραχωρήσει ένα νησί στο Αιγαίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική βάση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κάνοντας παράλληλα λόγο για αντιδράσεις τόσο από το ΚΚΕ όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.




Η αμερικανική πρόταση



Τη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης καταδρομέων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (βατραχάνθρωποι SEALs) στις εγκαταστάσεις της Σούδας επιθυμούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με Κυριακάτικο δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Όπως σημειώνεται, τον προηγούμενο καιρό είχαν λάβει χώρα συχνές συνεκπαιδεύσεις αμερικανικών και ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως όλο και λιγότερες αποστολές Αμερικανών καταδρομέων σε περιοχές όπως η Συρία γίνονται από το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Επίσης, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ΗΠΑ ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου , ενώ δεν ενδιαφέρονται για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο, την οποία έχει διατυπώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το Καστέλλι ενδιαφέρει τους Αμερικανούς κυρίως για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones- UAV).

Αν και τέτοιο αίτημα είχε διατυπωθεί παλαιότερα και είχε απορριφθεί (επί κυβερνήσεως Σαμαρά), σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ τώρα γίνονται προσπάθειες να συνδεθεί το ζήτημα σύνδεσης του αιτήματος αυτού με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) UAV, που θα καλύψουν τις ανάγκες εναέριας επιτήρησης και αναγνώρισης, μοντέλο που προκρίνεται από το ΓΕΕΘΑ και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν την επόμενη δεκαετία.





Σύμφωνα με την «Καθημερινή», επίσης, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ την προμήθεια δύο πλοίων, φρεγατών ή κορβετών, που θα μπορούν να επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke» προς το παρόν δεν αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ, για πολιτικούς και εν μέρει οικονομικούς λόγους.

Διαφωνία Τσίπρα – Καμμένου

Μπορεί η αμερικανική πρόταση να διατυπώνεται με βάση και τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο ΓΕΕΘΑ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ArmyNow.Net από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο παραχώρησης του Καστελλίου στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθεί για drones.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει συζητήσει με τους Αμερικανούς ανταλλάγματα όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση των F-16 η οποία ήδη προχωράρει, η προμήθεια φρεγατών με συστήματα “Αιγίς” αν και είναι αμφίβολο εάν οι αμερικανοί επιθυμούν να δώσουν τα πλοία και το σύστημα Αιγίς, λένε οι πληροφορίες.

Πέραν αυτών, οι πληροφορίες επιμένουν ότι από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει προταθεί επίσης η προμήθεια ιπτάμενου τάνκερ, η προμήθεια F-35 και βέβαια η αναβάθμιση της Σούδας, η οποία θα συνοδεύεται από πολυετή επέκταση της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη σύναψη 10ετούς συμφωνίας, και στοχεύουν σε πενταετή, την οποία υποσχέθηκε με δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος από το Κόσοβο, προκαλώντας αντιδράσεις στο ΥΠΕΞ.

Πηγή: www.armynow.net