13 Ιουνίου 2017

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δικαστικοί υπάλληλοι κατά αποφάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει δικαστικοί υπάλληλοι, προκειμένου να κριθεί παράνομη η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με την οποία αποκλείονται συγκεκριμένες βαθμίδες υπαλλήλων από τη δυνατότητα να λάβουν τη θέση προϊσταμένου.

Τόσο η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) όσο και δέκα δικαστικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση, η οποία αναγκάζει αρκετούς υπαλλήλους να παραιτηθούν από τις θέσεις προϊσταμένων που ήδη κατέχουν.
Υποστηρίζουν συγκεκριμένα στην αίτηση ακύρωσής τους, ότι οι  επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, εισάγουν αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος των συγκεκριμένων κατηγοριών δικαστικών υπαλλήλων κατά παράβαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας. Παράλληλα, κάνουν λόγο για δυσμενή διάκριση σε βάρος των δικαστικών υπαλλήλων, η οποία είναι σε ευθεία αντίθεση προς την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.
Υπενθυμίζεται πως με δύο υπουργικές αποφάσεις, οι δικαστικοί υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ και Α΄ βαθμού δεν έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν υποψηφιότητα για την κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων διευθύνσεων των γραμματειών των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, καθώς και των Εισαγγελιών σε όλη την Επικράτεια, σε αντίθεση με το παρελθόν που είχαν την δυνατότητα αυτή. (πηγή:news247.gr)