30 Ιουνίου 2017

ΕΚΠΟΙΖΩ: Τα δικαιώματα καταναλωτών δεν κάνουν διακοπές


Το καλοκαίρι έφθασε και οι περισσότεροι αδημονούν να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η ΕΚΠΟΙΖΩ μας εφιστά την προσοχή, καθώς συχνά γινόμαστε θύματα αισχροκέρδειας, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί έχουν κάνει μήνες οικονομία για μια ολιγοήμερη ανάπαυση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.Είτε με αεροπλάνο, είτε με βαπόρι, είτε με τρένο διατηρούμε ακέραια τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές σε περιπτώσεις ακύρωσης ή καθυστέρησης του ταξιδιού. Συγκεκριμένα, αν το πλοίο καθυστερήσει να αναχωρήσει από το λιμάνι για πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα, ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωσης, που μεταφράζεται σε επιστροφή του αντιτίμου ή σε αποζημίωση 25-50% της αρχικής τιμής ανάλογα με την καθυστέρηση. Αν το πλοίο δεν ταξιδέψει καθόλου, δικαιούται δωρεάν διατροφή και διαμονή. Αν χάσει το πλοίο ανταπόκρισης λόγω καθυστέρησης στο πρώτο δρομολόγιο, η ακτοπλοϊκή εταιρεία οφείλει να μεριμνήσει να εξασφαλίσει το πιο πρόσφορο τρόπο άφιξης στον τελικό προορισμό, αναλαμβάνοντας μάλιστα το κόστος.

Αν ο επιβάτης αποφασίσει να ακυρώσει το ταξίδι, επιστρέφεται ένα ποσοστό του εισιτηρίου. Η αποζημίωση αντιστοιχεί στο πλήρες ποσόν αν αυτό γίνει 14 μέρες πριν από το ταξίδι, ποσοστό που μειώνεται όσο πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησης. Αν η ακύρωση γίνει δώδεκα ώρες νωρίτερα, τότε δεν δικαιούστε καθόλου επιστροφή χρημάτων.

Ωστόσο, τα περισσότερα παράπονα των καταναλωτών, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, σχετίζονται με τα κυλικεία των πλοίων. «Εξ ου και στην ιστοσελίδα μας έχουμε αναρτήσει ένα υπόδειγμα καταγγελίας, που μπορείτε να κατεβάσετε και να συμπληρώσετε απευθείας», διευκρινίζει εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ. Τα κυλικεία των πλοίων υποχρεούνται να παρέχουν συγκεκριμένα είδη σε καθορισμένες ανώτατες τιμές, αναρτημένες σε εμφανές σημείο, πλάι στον υπόλοιπο κατάλογο των προϊόντων. Ενδεικτικά, οφείλουν να πωλούν το εμφιαλωμένο νερό των 0,50 ml έναντι 0,35 ευρώ και ένα τοστ ή σάντουιτς με τυρί έναντι 1,25 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, ο ίδιος τιμοκατάλογος θα έπρεπε να ισχύει και στα beach bars, όπου οι υπερχρεώσεις είναι κοινός τόπος. Υπενθυμίζεται ότι στις οργανωμένες παραλίες, όπου βάσει υπολογισμών μια τετραμελής οικογένεια καλείται να ξοδέψει από 30 έως 60 ευρώ, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος για τους υπόλοιπους λουόμενους. Επίσης, οι χρεώσεις θα πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο, να εκδίδονται αποδείξεις, ενώ οι παραλίες που έχουν «είσοδο» οφείλουν να διαθέτουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών.

Και μία σημαντική λεπτομέρεια. Αν το ταξίδι γίνεται με τρένο ή αεροπλάνο, «το σημαντικότερο είναι να μεριμνήσετε να ασφαλίσετε πριν από την έναρξη του ταξιδιού αντικείμενα αξίας, όπως το λάπτοπ σας», σημειώνουν από την ΕΚΠΟΙΖΩ. Σε περίπτωση που φθαρεί ή χαθεί σε ένα ταξίδι με τρένο μία αποσκευή, ο επιβάτης μπορεί να λάβει αποζημίωση μέχρι και 1.300, αν διαθέτει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.