10 Ιουνίου 2017

ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΗΘΙΚΗΣ


Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι οι αναισθησιολόγοι στο
νοσοκομείο της Σάμου αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκες που επιθυμούν την διακοπή της κύησής τους. Πιο συγκεκριμένα, κατέληξαν σε αυτή την απόφαση επικαλούμενοι λόγους ηθικής και συνείδησης και βασιζόμενοι στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

                Σαν φοιτητές, σαν άνθρωποι και σαν μελλοντικοί επιστήμονες, θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση είναι απαράδεκτη, δεν παρέχει τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες που έχει υποχρέωση ο -λειτουργός- επιστήμονας να παρέχει απλόχερα σε όποιον τις έχει ανάγκη κάνοντας ένα είδος κατάχρησης της θέσης των γιατρών, και γυρίζει το σύστημα υγείας  καθώς και την ίδια την κοινωνία δεκαετίες πίσω. Η άμβλωση στην Ελλάδα έχει νομιμοποιηθεί εδώ και 31 χρόνια κατοχυρώνοντας το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση. Το μόνο που προκαλεί μια τέτοια απόφαση όπως η παραπάνω, είναι να αναγκάσει τις γυναίκες που θέλουν να διακόψουν την κύησή τους -για οποιονδήποτε λόγο-, είτε να στραφούν σε κάποιον ιδιωτικό γιατρό, είτε να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας ή ακόμα και να καταφύγουν σε άλλες επισφαλείς μεθόδους.
                Σαν φοιτητικός σύλλογος, τασσόμαστε στο πλευρό αυτών των γυναικών και δίνουμε την μάχη για ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης
chiosin