7 Ιουνίου 2017

Τα κομματόσκυλα να... εξημερώνονται και η χώρα δεν πάει να καταστραφεί



Ο Τσίπρας ενημέρωσε την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα και τα κομματόσκυλα που δεν παίζουν κανένα ρόλο στην πορεία της χώρας, πέραν του να της βάζουν εμπόδια.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή για το εθνικό θέμα του χρέους, ούτε για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δείχνοντας με τον τρόπο του πόσο ενδιαφέρεται για εθνική συνεννόηση ή τι εννοεί όταν λέει ότι θέλει διάλογο με τα κόμματα.


Προτίμησε να ενημερώσει τα κομματόσκυλα από τους βουλευτές προφανώς γιατί τα σκυλιά αλυχτάνε μόνο ψεύτικα και ποτέ μπροστά στο αφεντικό. Η ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας ήταν άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ότι οι δανειστές έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να λύσουν το θέμα, ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, ότι η κυβέρνηση είναι πετυχημένη και άλλες τέτοιες ανοησίες. Ενώ οι διαρροές λένε ότι υπήρξε μια μικρή γκρίνια και τίποτε άλλο.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, στις τάξεις των Συριζαίων βουλευτών επικρατεί μεγάλη αναταραχή, όχι για το χρέος αλλά για τους σταθμούς των διοδίων που βάζει ο Σπίρτζης στην Εγνατία. Γιατί σου λένε οι Συριζαίοι «εντάξει το χρέος, δεν πάει να… κουρεύεται. Εδώ εμείς που λέγαμε να κλείσουν τα διόδια τώρα ανοίγουμε κι άλλα;».

Και κάπως έτσι μια ακόμη «σκληρή» και απαιτητική μέρα πέρασε για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μπορεί πλέον να πάει με τη δύναμη που του δίνει το κόμμα του, να διαπραγματευτεί για τα εθνικά δίκαια.

Βέβαια, τώρα ο στόχος είναι η έξοδος στις αγορές ενώ και το QE μάλλον θολώνει επικίνδυνα και μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Όπως θα πρέπει να ξεχάσουμε και μια σοβαρή περίπτωση να υπάρξει έστω και μια ελάχιστη συμφωνία στις 15 ή στις 22 Ιουνίου. Ο ένας μετά τον άλλον οι δανειστές λένε «forget it Alexis» και αυτή είναι η πιο ευγενική προτροπή γιατί υπάρχει και η γνωστή νεοελληνική που ακολουθεί τη χειρονομία με τα πέντε δάκτυλα.

Μετά τον Σόιμπλε, τη Λαγκάρντ, τον ESM έρχεται και η Κομισιόν δια του Μαργαρίτη Σχοινά να πει ότι οι συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Μαίου. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή. Επρεπε να περάσει ένας μήνας προκειμένου να φτάσουμε στην ίδια βάση.

Τα σενάρια είναι δύο: Το καλό είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να πάρουμε τη δόση και να υπάρξει μια ελαφρά καλύτερη διατύπωση στην υπόθεση του χρέους που όμως θα μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές. Μια θετική διατύπωση που αν είναι… πολύ θετική θα επιτρέψει στον Τσίπρα να πανηγυρίσει για ένα άδειο πουκάμισο και να κερδίσει μήνες πολιτικής επιβίωσης.

Το κακό σενάριο είναι να μην πάρουμε ούτε τη δόση, να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος, να χάσουμε το QE, να μη βγούμε στις αγορές και η χώρα να υποστεί μια ακόμη αριστερών προδιαγραφών ζημιά.

Αλλά είπαμε. Τα κομματόσκυλα να ενημερώνονται και να εξημερώνονται και η χώρα δεν πάει να καταστραφεί.

antinews