10 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στη Χίο

 Η εικόνα της Χίου στα πανελλαδικά και διεθνή Μ.Μ.Ε έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα πλήγματα.Με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας. Ο όποιος σχεδιασμός και διαχείριση του προσφυγικού, έτσι και αλλιώς πρόχειρος ,βιαστικός και ελλειμματικός, αδυνατεί εντελώς να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Η παράταση της παραμονής χιλιάδων ανθρώπων,''που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα'' ,σε άσχημες συνθήκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και για άγνωστο χρονικό διάστημα,οξύνει τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

H φανερή πια αδυναμία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης, της κεντρικής περιφερειακής και τοπικής διοίκησης ακόμα και για μια στοιχειώδη διαχείριση και η τακτική τους να πετούν την μπάλα στην εξέδρα εντείνει το ζήτημα.Ο άμεσος, μαζικός απεγκλωβισμός και η μετακίνηση των προσφύγων από τη Χίο και τα νησιά μας ,η αποσυμφόρηση των δομών διαμονής τους και το κλείσιμο του αίσχους της Σούδας,αποτελούν τη μόνη λογική διέξοδο για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Όταν το παράλογο παρουσιάζεται ως η «βέλτιστη λύση»,όταν η «τεχνοκρατική αντίληψη » προσαρμόζεται και υπακούει στα κελεύσματα των καιρών ,δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.Κανένας καλύτερος ¨συντονισμός¨ ,κανένας καλύτερος ¨ σχεδιασμός¨, καμιά καλύτερη ¨χωροθέτηση¨ δεν θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα,αν δεν συγκρουστούμε ουσιαστικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε Αν δε διεκδικήσουμε τον άμεσο και μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και την αποσυμφόρηση των δομών από το νησί και την χώρα. Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι ημίμετρα εάν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.
Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στην Ε.Ε,που υποβαθμίζει συνειδητά τις συνθήκες διαβίωσης των νησιών μας.Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε αυτούς που κάνουν πολέμους,που δημιουργούν τους τζιχαντιστές και όλα '' τα άνθη του κακού'' για κέρδος και εξουσία.Να φύγει το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο.Να καταργηθούν ο ευρωπαϊκός κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ και η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας.
Να επισπευσθούν οι διαδικασίες χορήγησης άσυλου,να δοθούν στους πρόσφυγες ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.Να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών.
Με το κυβερνόν κόμμα κι όλο το συστημικό μπλοκ σε ρόλο ''πιστού σκυλιού'' των ισχυρών του κόσμου, που ανέχθηκαν και διόγκωσαν το ζήτημα, και την αριστερά να μην μπορεί να κινητοποιήσει μαζικά το δημοκρατικό και λαϊκό κόσμο,όχι φυσικά γιατί είναι ξενοφοβικός, ρατσιστής και φασίστας,αλλά γιατί δεν τον εμπνέουν μοντέλα/πρότυπα κινήματος και οι παραδειγματικές εκδοχές (συνυπεύθυνες της συνολικής ήττας) που αυτά εμπεριέχουν, και που στην πράξη προτείνονται, το μέλλον -παντού και ειδικά στη Χίο- προβλέπεται να έχει μεγάλη ξηρασία.
Παρά ταύτα δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί,δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι την πορεία υποβάθμισης του νησιού μας.
Η πρόταση μιας σύγχρονης,λαϊκής,ριζοσπαστικής πρωτοβουλίας απέναντι σε όλον τον καθεστωτικό/συστημικό εσμό που εκμεταλλεύεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, την κοινωνική ανασφάλεια και τον φόβο που αυτό προκαλεί,δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξαντλείται σε παρωχημένες τακτικές.Οφείλουμε άμεσα να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους δράσης,σοβαρής και αισθητής πολιτικής και κινηματικής παρέμβασης για την ανατροπή της ραγδαίας συντηρητικής στροφής που συντελείται στο νησί μας.
alithia.