9 Ιουνίου 2017

Εξωφρενική τιμή εισιτηρίου για το Ευπαλίνειο της Σάμου...περιμένουμε απαντήσεις


Μεγάλη έκπληξη κρατάει στα συρτάρια του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στους Σαμιώτες. Σε λιγότερο από ένα μήνα, θα μπει εισιτήριο για την επίσκεψη στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, το οποίο θα είναι το ακριβότερο που υπάρχει στην Ελλάδα! Τριάντα δύο ευρώ (32) θα πρέπει να πληρώσει όποιος αποφασίσει να κάνει όλη τη διαδρομή, μήκους πάνω από ένα χιλιόμετρο, ή 16 αν θελήσει να περιοριστεί σε τμήμα της. Η επίσκεψη στα πρώτα 185 μέτρα θα έρχεται κάπως πιο φτηνά, δηλαδή θα στοιχίζει οκτώ ευρώ. Αυτά μας είπαν χθες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου, όταν τηλεφωνήσαμε για αναζητώντας τις τιμές που θα επιβληθούν στα εισιτήρια.


Η απόφαση είναι παντελώς αψυχολόγητη και ακατανόητη. Πώς είναι δυνατόν να ζητά το υπουργείο από τον επισκέπτη ένα «τρελό» ποσόν, τη στιγμή που το πιο ακριβό εισιτήριο, το ενιαίο για αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, στους οποίους εντάσσεται και η Ακρόπολη, κοστίζει 30 ευρώ; Ποιος τιμολόγησε με αυτό τον τρόπο το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα επίτευγμα της αρχαιότητας και κορυφαίο τεχνικό έργο, σαν να επρόκειτο για ύφασμα, το οποίο θα πωληθεί με το μέτρο; Ποιος παραγνωρίζει ότι ένα ζευγάρι επισκεπτών θα πρέπει ή να πληρώσει 64 ευρώ συνολικά, ή αλλιώς να δει τμήμα; Σαν λαϊκή ταβέρνα που σερβίρει μερίδα «με ολίγη από γιουβέτσι»;

Το Ευπαλίνειο ήταν κλειστό για μερικά χρόνια και άνοιξε την 1η Ιουνίου, αφού πριν το επισκέφθηκε χωρίς ιδιαίτερο λόγο δύο φορές η υπουργός Πολιτισμού. Φαίνεται πως το υπουργείο θεώρησε πως η επίσκεψη της κας Κονιόρδου έδωσε… προστιθέμενη αξία στο μνημείο, αλλιώς δεν εξηγείται η εξωφρενική τιμή του εισιτηρίου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη μέχρι την 1η Ιουλίου, προκειμένου «να γίνει εκτίμηση του περιβαλλοντικού φορτίου των επισκεπτών στο μνημείο και να επισημανθούν ενδεχόμενες ανάγκες βελτίωσης και αναπροσαρμογής των συνθηκών, των κανονισμών και της οργάνωσης επίσκεψης». Αυτά λέει επίσημα το υπουργείο, το οποίο παρακάτω ορίζει πως στο ενιαίο εισιτήριο για τα μνημεία της Σάμου, που τιμάται 13 ευρώ, περιλαμβάνεται μόνο η πρώτη διαδρομή, μήκους 185 μ.

Η δεύτερη διαδρομή έχει μήκος 484 μ. και όπως αναφέραμε η είσοδος θα κοστίζει 16 ευρώ, ενώ για ολόκληρο το μήκος του Ορύγματος, 1036 μ., θα εκτοξεύεται στα 32. Η λύση δεν είναι να περιοριστεί το κοινό στην επίσκεψη ενός τμήματος, αλλά να χαμηλώσει η τιμή δραστικά. Και αυτό αποτελεί ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας. Της γενικής γραμματέως και της υπουργού που υπέγραψε την υπουργική απόφαση, μετά την κατά νόμον γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η οποία, ορίζει τις διαδρομές, αλλά όχι και την τιμή εισιτηρίου! Αυτή την λένε προφορικά…

Το Ευπαλίνειο χαρακτηρίζεται από τον Ηρόδοτο ως «τα τρία πιο σημαντικά τεχνικά έργα που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στους πρόποδες ενός βουνού ύψους 150 οργιών μέχρι εκατόν πενήντα οργιές, έφτιαξαν ένα όρυγμα με δύο στόμια. Το μήκος του ορύγματος είναι επτά στάδια, το δε ύψος και το πλάτος του οκτώ πόδια. Σε όλο το μήκος του είναι σκαμμένο ένα άλλο όρυγμα, με βάθος είκοσι πήχεων με πλάτος τριών ποδιών, μέσα από το οποίο το νερό διοχετεύεται με σωλήνες στην πόλη, ξεκινώντας από μεγάλη πηγή. Ο αρχιτέκτονας αυτού του ορύγματος ήταν ο Ευπαλίνος, γιος του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα.»

Υπολογίζεται ότι η μέση ημερήσια παροχή νερού ήταν 400 κυβικά μέτρα. Το νερό έφτανε μέχρι τη βόρεια είσοδο της σήραγγας με υπόγειο πήλινο αγωγό, μήκους 890 μ.

Η σήραγγα, που ανοίχθηκε στο σκληρό ασβεστολιθικό πέτρωμα του λόφου, έχει μήκος 1.036 μ. και μέσες διαστάσεις 1,80 Χ 1,80 μ. Το μέγιστο βάθος από την κορυφή του βουνού είναι 180 μ. και το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 55 μ. Αποτελείται από έναν διάδρομο και μία τάφρο, το βάθος της οποίας κυμαίνεται από 3,80 μ. στο βόρειο άκρο, μέχρι 8,90 μ. στο νότιο άκρο, με κλίση 0,6%, ώστε να διευκολύνεται η φυσική ροή του νερού μέσα από πήλινους αγωγούς τοποθετημένους στον πυθμένα της. Το νερό έφθανε σε δεξαμενές και κρήνες της αρχαίας πόλης της Σάμου (σημερινό Πυθαγόρειο) μέσω υπόγειου αστικού αγωγού, ο οποίος έχει εντοπιστεί κατά μήκος του σύγχρονου δρόμου, που οδηγεί από το Ευπαλίνειο υδραγωγείο στο Πυθαγόρειο.

Αντιγόνη Καρατάσου