11 Ιουνίου 2017

Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Αναπάντητα ερωτήματα για το νέο κτύπημα της κυβέρνησης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση


Στις 26 και 31 Μαΐου 2017 το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στα σχολεία δύο εγκυκλίους   οι οποίες παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές ίσης μεταχείρισης των μαθητών αφού από τους τελειοφοίτους των Γυμνασίων, ΜΟΝΟ όσοι θέλουν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ πρέπει να υποβάλλουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ, ενώ για να ΓΕΛ δεν ισχύει το ίδιο.   ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ηλεκτρονικής δήλωσης ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ; Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα !!!! Ποιά  τα  δικαιολογητικά θα χρειαστούν;  Φυσικά δεν  ανακοινώθηκαν !!!!

Δίνεται μάλιστα  ασφυκτική προθεσμία ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ (5) ΗΜΕΡΩΝ (19 έως 23 Ιουνίου) για την υποβολή δήλωσης.


ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε καμιά ΕΓΚΑΙΡΗ ενημέρωση στους μαθητές για την μεγάλη αυτή αλλαγή, παρά έστειλαν τις εγκυκλίους στο ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ (και σε περίοδο εξετάσεων).

Μάλιστα «…μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017 οι Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης πρέπει να έχουν σαφή εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2017-2018…». Σαφέστατα λοιπόν, ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ τα τμήματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τον ελάχιστο αριθμό μαθητών !  ΔΕΝ ισχύει λοιπόν  αυτό που συνέβαινε όλα τα προηγούμενα  χρόνια να  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ   ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, «…το αργότερο 5 (πέντε) ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων» ώστε  να  φανούν οι  εγγραφές (αρ. 1, παρ. 1, ΦΕΚ 2627/2016 τ. Β΄)  για ποιά τμήματα θα λειτουργήσουν. «…Ειδικά, για τους  αποφοίτους  ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. του σχολικού έτους 2016-2017, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑ.Λ., δύνανται να εγγραφούν και από 1η έως 11η Σεπτεμβρίου 2017 στα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ». Δηλαδή ΠΡΩΤΑ θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα ΤΜΗΜΑΤΑ μέχρι τις 10 Ιουλίου, και το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ θα γραφούν οι ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ σε ΟΣΑ ΕΠΕΖΗΣΑΝ, ασχέτως αν υπάρχει ειδικότητα της επιλογής τους.

Η εγκύκλιος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων, ειδικοτήτων, για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κλπ.

Η ρύθμιση αυτή επίσης αποτελεί επίσης ΕΥΘΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ στα ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ στα οποία εγγράφονται ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ Λυκείων για απόκτηση ΠΤΥΧΙΟΥ Ειδικότητας, εκδιώκοντας τους αποφοίτους έξω από την ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, στα ΙΕΚ, ιδιωτικά και δημόσια. Τα ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ κινδυνεύουν να μην συμπληρώσουν τμήματα ΟΥΤΕ για την Α΄ ΤΑΞΗ, αφού οι μαθητές των ΣΔΕ (που αποτελούν μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού) θα αποφοιτήσουν στις …30 ΙΟΥΛΙΟΥ (με ευθύνη του Υπουργείου) !!

Η Α ΕΛΜΕ ζητά από τους βουλευτές  της συμπολίτευσης, την Κυβέρνηση τον Περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

Να μην καταστρατηγείται η ισχύουσα Υ.Α. 133381/Δ4/24-8-2016 που προβλέπει:

α) εγγραφές ΚΑΙ το Σεπτέμβρη, με συμβατικό τρόπο, ίδιο για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές,

β) Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.

γ) οριστικοποίηση και έγκριση τυχόν ολιγομελών το αργότερο πέντε ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων με απόφαση των Περιφερειακών Διευθυντών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ  ΜΑΡΙΝΟΣ                                                                       ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΞΑΦΗΣ

 Πηγή:www.dimokratiki.gr