7 Ιουνίου 2017

Στον δήμο Χίου οι ευθύνες για τα ελάχιστα έργα του ΠΔΕ στο νησί


Στον δήμο Χίου επιρρίπτει τις ευθύνες για την ανυπαρξία έργων του νησιού στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.
Με αφορμή την σχετική επιστολή που της απέστειλε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, στην οποία επισημαίνει ότι μικρός αριθμός έργων εντάχθηκε στο ΠΔΕ, η κα Καλογήρου απαντά ότι «ο δήμος Χίου δεν υπέβαλε καμία πρόταση προς ένταξη ως αρμόδιος φορέας, στη σχετική πρόσκληση για έργα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μην έχει ενταχθεί κανένα νέο έργο, εκτός από το Ανδρεάδειο γυμνάσιο Βροντάδου, που είναι συνεχιζόμενο έργο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
Είναι γνωστό, συμπληρώνεται, ότι σας έχει εκχωρηθεί από τους πόρους της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης το 44,74%, που η απορρόφησή του τελεί υπό την ευθύνη σας».
Επισημαίνει, επίσης, ότι οι αποφάσεις που συνδέονται με το ΠΔΕ, «είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των αναγκών κάθε περιοχής, αλλά και της ετοιμότητας και της ωριμότητας των έργων.
Κοινός στόχος όλων μας είναι να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν, κατά το δυνατό, οι βασικές ανάγκες κάθε νησιού και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.  Αυτή είναι η φιλοσοφία που μας οδηγεί, μια φιλοσοφία συνεννόησης και συνεργασίας».
Τονίζει, τέλος, ότι «οι κανόνες ένταξης αποκλειστικά συνδέονται με την ωριμότητα του έργου και την υποβολή πρότασης από τον αρμόδιο φορέα» και απορρίπτει κάθε σκέψη για άνιση κατανομή των πόρων μεταξύ των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.