7 Ιουνίου 2017

Πρώτοι σε αφίξεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου οι Τούρκοι τουρίστες


Αφήνουν και τα περισσότερα χρήματα, 32 εκατ. ευρώ!

Είναι γνωστό ότι πολλοί ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου θεωρούν ότι οι Τούρκοι τουρίστες δεν αφήνουν χρήματα στο νησί επειδή η παραμονή τους είναι μικρής διάρκειας. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2016 δείχνουν μια αρκετά διαφορετική εικόνα. Έτσι οι Τούρκοι τουρίστες είναι οι πρώτοι σε αφίξεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου με 143,4 χιλιάδες κι αφήνουν 32,3 εκατ. ευρώ.Η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τα νησιά είναι η Αγγλία, απ’ όπου προέρχονται μόλις 43,9 χιλιάδες επισκέπτες. Τα χρήματα που αφήνουν στα νησιά οι Άγγλοι ανέρχονται στα 23,4 εκατ. ευρώ. Η τρίτη σημαντικότερη τουριστική αγορά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι οι ΗΠΑ. Στους 23,4 χιλιάδες ανήλθαν οι επισκέπτες από αυτήν τη χώρα το 2016 κι άφησαν στα νησιά 17,3 εκατ. ευρώ. Μόλις τέταρτη σε σημασία τουριστική αγορά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι η Γερμανία, που έδωσε 17,7 χιλιάδες επισκέπτες και 10,1 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2016 πραγματοποιήθηκαν 2.458 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, απ’ αυτές οι 551 χιλιάδες ήταν από Τούρκους τουρίστες, δηλαδή πάνω από μία στις πέντε διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν από Τούρκους τουρίστες. Οι Άγγλοι τουρίστες πραγματοποίησαν 392 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, οι Αμερικανοί 278 χιλιάδες διανυκτερεύσεις και οι Γερμανοί 201 χιλιάδες διανυκτερεύσεις.
Πρώτοι, αλλά με λίγες διανυκτερεύσεις

Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα νησιά του βορείου Αιγαίου διαμορφώθηκε στα 53,2 ευρώ. Οι Τούρκοι τουρίστες δαπανούν 58,6 ευρώ, οι Άγγλοι 59,6 ευρώ, οι Αμερικανοί 62,1 ευρώ και οι Γερμανοί 50,4 ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό περίπου 50% την τελευταία πενταετία, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η κατά κεφαλήν δαπάνη των Τούρκων τουριστών. Το βασικό βέβαια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε σχέση με τους Τούρκους τουρίστες είναι οι περιορισμένες ημέρες παραμονής τους. Πραγματοποιούν μόλις 3,8 διανυκτερεύσεις όταν οι Άγγλοι πραγματοποιούν 8,9 διανυκτερεύσεις, οι Αμερικάνοι 11,9 διανυκτερεύσεις και οι Γερμανοί 11,4 διανυκτερεύσεις.

Οι περιορισμένες διανυκτερεύσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, πρώτα απ’ όλα είναι συνήθεια των Τούρκων τουριστών που δύσκολα μπορεί να επαλειφθεί. Σίγουρα όμως μπορεί να αμβλυνθεί αν γνωρίσουν καλύτερα τα νησιά και αν κατά την παραμονή τους σε αυτά βρίσκουν δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώνεται στα 225,2 ευρώ για τους Τούρκους τουρίστες, στα 532,7 ευρώ για τους Άγγλους, στα 738 ευρώ για τους Αμερικανούς και τα 572 ευρώ για τους Γερμανούς.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για τη χάραξη πολιτικής προσέλκυσης τουριστών από τις προαναφερόμενες αγορές. Κι οπωσδήποτε οι τοπικοί φορείς, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να βρουν πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία. Για παράδειγμα στα συνοπτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δεν γίνεται αναφορά στους Ολλανδούς τουρίστες που φθάνουν στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αγορά για τη Λέσβο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υποτιμάται η τουρκική τουριστική αγορά, καθώς μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα έσοδα απ’ όσα έχει δώσει ως σήμερα. Αρκεί να γίνει συστηματική προσπάθεια ανάπτυξής της.

Παράλληλα με την τουρκική αγορά θα πρέπει να επιδιωχθεί η αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων από τις άλλες αγορές. Θα ήταν τραγικό λάθος η τουριστική κίνηση των νησιών του βορείου Αιγαίου να εξαρτάται μόνο από την Τουρκία ή από μια μικρή ομάδα τουριστικών αγορών.Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»