5 Ιουνίου 2017

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών


Κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρθρώθηκε με συνεργασία της ΕΛΑΣ, της Europol και της αρμόδιας υπηρεσίας της Βρετανίας. Συνελήφθησαν συνολικά 12 αλλοδαποί. Στο κύκλωμα εμπλέκονται επιπλέον επτά έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας.

Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν έως και 16.000 ευρώ ανά παράνομη προώθηση.


Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών, ενώ η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια. Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος «Hawala»), χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα», κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) των δύο υποομάδων, η πρώτη υποομάδα ήταν επιφορτισμένη με την προώθηση μεταναστών κυρίως από την Αττική, είτε οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού», είτε αεροπορικώς.

Τα μέλη της ομάδας αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους για προώθηση μετανάστες έρχονταν σε συμφωνία μαζί τους για το αντίτιμο της διακίνησης, το οποίο κυμαινόταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού και τον τρόπο διακίνησης.

Συγκεκριμένα, για τη διακίνηση μέσω της «Βαλκανικής οδού», τα μέλη της ομάδας μετέφεραν τους μετανάστες στην περιοχή των Ευζώνων και ακολούθως διευκόλυναν την έξοδο τους προς την ΠΓΔΜ. Από εκεί άλλα μέλη του κυκλώματος παραλάμβαναν τους μετανάστες και διοργάνωναν την περαιτέρω προώθησή τους στη χώρα τελικού προορισμού.

Από την προανάκριση και το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε ότι, το κύκλωμα εισέπραττε για κάθε παράνομη προώθηση από 1.000 έως και 2.000 ευρώ, με προορισμούς κυρίως την Αυστρία και τη Γερμανία και σε κάποιες περιπτώσεις την Ολλανδία.

Πηγή: reporter.gr