9 Ιουνίου 2017

«Πουλάνε» στους δανειστές και ολόκληρη την Πάτμο!



Εντονο προβληματισμό και απογοήτευση σχετικά με τις εξελίξεις και την τελική έκβαση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία περίπου το 80% του νησιού χαρακτηρίστηκε ‘δασικό’, εκφράζει με δηλώσεις της προς την «δημοκρατική» η νομική σύμβουλος της Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, κα Μαρία Λιακόγκονα.


«Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 12 Ιουνίου και αναμένουμε με μεγάλη αγωνία μία παράταση που έχει εξαγγείλει ότι θα χορηγήσει η Πολιτεία –άτυπα, βέβαια- σε όσους αγωνιούν γι αυτές τις αντιρρήσεις. Συνεπώς βρισκόμαστε στην προετοιμασία για την υποβολή αντιρρήσεων. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν τα αιτήματα της Ιεράς Μονής κι έτσι είμαστε κι εμείς –όπως όλοι όσοι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση- στο ίδιο καθεστώς. Το δυστύχημα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιεί την διαδικασία αυτής της ανάρτησης των δασικών χαρτών για να εγείρει και αστικές αξιώσεις εμπράγματης φύσεως σε  σχεδόν ολόκληρο το νησί της Πάτμου. Ισχυριζόμενο και επικαλούμενο ότι είναι όλο…. ‘δάσος’ (που ποτέ δεν ήταν) λέει ότι είναι δικά του. Άρα κάνω αγωγές κατά πάντων και διά πάντα, για να οριστώ εγώ κύριος. Είδατε, λοιπόν, ότι αυτό είναι το εφαλτήριο. Λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση τα δασικά με τον δημόσιο χαρακτήρα, αλλά τελικά στους ισχυρισμούς τους επιμένουν ότι είναι δάσος και έχουν αξιώσεις επ’  αυτού. Εμείς από την πλευρά της Ιεράς Μονής θα υποβάλουμε τις αντιρρήσεις μας διότι εδώ δεν είναι ‘δάσος’. Κι αν με ρωτούσε κανείς ποιο είναι το ποσοστό, ύστερα από την μελέτη που έχω κάνει, σας λέω ότι ούτε κατά 5% δεν υπάρχει δασικό οικοσύστημα. Ακόμη όμως και η υποβολή αντιρρήσεων δεν είναι μια απλή διαδικασία διότι από εκεί και πέρα απαιτείται υποβολή φακέλων, που θα έχει συνταχθεί από τεχνικό σύμβουλο. Αυτή η ‘σπουδή’ από την πλευρά της Πολιτείας, με προβληματίζει. Τι θα πει ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους δανειστές;
Η υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους, στους Έλληνες πού είναι; Βάλανε το μαχαίρι στο λαιμό είτε πρόκειται για νομικό είτε για φυσικό πρόσωπο και αντιλαμβάνεστε ότι αίρεται και η ελληνικότητα αυτής της προσπάθειας.
Αν δεν δώσουν και την παράταση που είπαν, πραγματικά θα με προβληματίσει ακόμη περισσότερο. Υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια υστεροβουλία. Εάν πράγματι στο δημόσιο υπήρχαν κάποιες εξασφαλίσεις, ο ίδιος ο Γέροντας της Μονής θα παραιτείτο από κάποια κομμάτια. Αλλά το δημόσιο δεν είναι ‘ελληνικό’ και με λύπη μου το λέω.
Η πρόσθεση του όρου ‘δασικός’ στο χαρακτήρα των εκτάσεων δημιουργεί ένα εφαλτήριο για το δημόσιο να κάνει αγωγές συνεχώς –κατά πάντων και δια πάντα. Γι αυτό λένε ότι η Πάτμος είναι δική του, ανήκει δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο (!)
Έχουμε ήδη αγωγές κατά της Ιεράς Μονής, όπως και κατά του Δήμου Πάτμου ενώ οι τοπικές αρχές έχουν κρούσει τον κώδωνα επανειλημμένως. Προσφάτως υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Φώτης Κουβέλης που είχε αναλάβει τον αγώνα της επιτροπής των Πατμίων για να καθαιρεθούν οι χάρτες. Και τώρα, βρισκόμαστε στην κατάσταση να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτός ο τόπος δεν είναι δάσος!
Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική και κάθε νόμο… Ας ελπίσουμε ότι κάτι θ’ αλλάξει αλλά κι εκεί επιφυλάσσομαι, διότι κι αυτές οι επιτροπές δεν ξέρω τι ρόλο θα παίξουν στον έλεγχο αυτών των αντιρρήσεων. Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες των υπηρεσιών του. Και κάνουν τώρα σπασπωδικές κινήσεις δικεκδικώντας ολόκληρο το νησί της Πάτμου!», τόνισε η κ. Λιακόγκονα.

Ο Γ.Στόικος
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, εξέφρασε προς την «δ» συγκρατημένη αισιοδοξία, ξεκαθαρίζοντας πως η πλευρά του Δήμου Πάτμου είναι έτοιμη και θα καταθέσει τις αντιρρήσεις που πρέπει. Όσον αφορά το ζήτημα της Μονής, υπογράμμισε τα εξής: «Παρά το γεγονός πως μας διαβεβαίωσαν ότι θα δώσουν παράταση, εμείς είμαστε έτοιμοι. Το θέμα με την Μονή Πάτμου αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κι εκεί πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις και θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως. Ωστόσο, τίποτε δεν είναι σίγουρο. Βρισκόμαστε σε μια δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο. Είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα. Εμείς πάντως, προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας διότι βασίζονται σε στοιχεία με ιστορικά κατοχυρωμένο χαρακτήρα…»

Παράταση έως
τις 27 Ιουλίου στους
δασικούς χάρτες για την υποβολή αντιρρήσεων,
αιτήσεων πρόδηλων
σφαλμάτων και αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης
επέμβασης
Παράταση έως τις 27 Ιουλίου στους δασικούς χάρτες για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης
Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 27 Ιουλίου 2017.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το περιθώριο χρόνου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω εργαλεία:
· Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
· Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
· Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταληκτική αυτή ημερομηνία είναι δεσμευτική και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, καθώς η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Τονίζεται επίσης ότι η 27η Ιουλίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού, λόγω της παραπάνω αναγκαιότητας.
Η παράταση αυτή δίνεται για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να υπάρχει επάρκεια χρόνου, ώστε να αποσταλούν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ.
Με την παράταση θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εργαλείου, που έχει δημιουργηθεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε. εδώ και λίγες ημέρες, για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος. Η δημιουργία και εφαρμογή εύχρηστων εργαλείων για τους πολίτες, σε εφαρμογή της σχετικής ΥΑ, εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΕΝ για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση του κόστους.

Τέλος, η παράταση δίνεται ώστε να υπάρξει δυνατότητα ενημέρωσης όλων των αγροτών των οποίων οι εκτάσεις αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ώστε να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στη χρήση των παραπάνω εργαλείων, καθώς και για να ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη χρήση αυτών.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr