11 Ιουνίου 2017

Δήμος Κω: «Το περιεχόμενο της ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών καταργεί την αυτοδιοίκηση και την μετατρέπει σε ετεροδιοίκηση»


Έντονη αντίδραση του Δήμου Κω, σε επίπεδο ΚΕΔΕ αλλά και προς την κυβέρνηση για το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση των παραλιών.
Ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών καταργεί την αυτοδιοίκηση και την μετατρέπει σε ετεροδιοίκηση.
Το προηγούμενο διάστημα ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης έθεσε μια σειρά ζητημάτων στο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη ενώ κατέθεσε και αναλυτικό υπόμνημα στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Κω αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε Τιγκάκι και Μαρμάρι με την απαγόρευση τοποθέτησης και ανάπτυξης ομπρελο-καθισμάτων από την ΚΥΑ που χρησιμοποιεί ως νομιμοποιητικό επιχείρημα την προστασία της περιοχής της Αλυκής.
Ο Δήμος Κω ζητά την ανάκληση της συγκεκριμένης διάταξης για το Τιγκάκι και το Μαρμάρι, που δεν έχουν καμία σχέση με την παρόχθια περιοχή της Αλυκής.
Παράλληλα ο Δήμος Κω θεωρεί ότι το αντάλλαγμα για την χρήση των παραλιών είναι δυσβάσταχτο για τους επιχειρηματίες από τη στιγμή μάλιστα που το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου (Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου) επιβάλλει στο Δήμο Κω να παραμείνουν οι τιμές στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο πριν μάλιστα ληφθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.
Ο Δήμος Κω θεωρεί επίσης η αρχική εφάπαξ καταβολή του ποσού για την παραχώρηση των παραλιών, που προβλέπεται από την ΚΥΑ, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους επιχειρηματίες, αφού στην αρχή της τουριστικής περιόδου καλούνται ουσιαστικά να προκαταβάλουν ολόκληρο το τίμημα.
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης “Στοιχειώδης σεβασμός στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων επιβάλλει να έχουν οι ίδιοι οι Δήμοι το δικαίωμα να καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που αναλογούν στο δικό τους μερίδιο από το μίσθωμα αλλά και να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες.”


 Πηγή:www.dimokratiki.gr