2 Ιουνίου 2017

Υπουργείο Οικονομίας: Συνιστούμε στους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου να μην καπηλεύονται τη δουλειά και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας.

Απάντηση του Υπ. Οικονομίας στους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου & Νοτίου Αιγαίου    
--------------------------------------------------
Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου που, δυστυχώς όχι για πρώτη φορά, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. 



Πρόκειται για χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που το Υπουργείο αξιοποιεί με προσοχή και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προώθηση της ανάπτυξης και τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου.
Τα Προγράμματα εξαγγέλθηκαν αρχικά από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ήδη από τις αρχές Δεκέμβρη του 2016 και στη συνέχεια από τον Πρωθυπουργό και δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε συνάντηση ή συζήτηση δημάρχων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, άρα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φυσικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία εκ μέρους της Επιτροπής για την ενίσχυση των νησιών, είναι καλοδεχούμενη. Η συνεργασία μας άλλωστε με τις σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής είναι άριστη.
Συνιστούμε λοιπόν, στους πέντε δημάρχους (Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου) να μην καπηλεύονται τη δουλειά και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας, υποτιμώντας την νοημοσύνη των δημοτών τους και εκθέτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά να δουλέψουν μαζί μας για την υλοποίηση ώριμων και χρήσιμων για τα νησιά μας έργων, μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα.

Η χώρα και οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια αλλά από σκληρή δουλειά και συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών. Ευελπιστούμε ότι οι δήμαρχοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συνδράμουν, όπως ήδη κάνουν πολλοί φορείς των νησιών μας, σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προσπαθούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στις αναπτυξιακές προσπάθειες των νησιών του Αιγαίου. Μόλις χθες εντάξαμε στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 30 νέα έργα για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 12 εκατ. €. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα.

πηγή .dimokratiki.gr