14 Ιουνίου 2017

Αντιδράσεις φαρμακοποιών ενόψει μείωσης κερδών


Σε αναστάτωση βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της χώρας που βλέπουν να «βάλλονται» εις διπλούν, τόσο από την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όσο και από τις νέες τιμές με τις οποίες θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα σκευάσματα ειδικής διατροφής. Και στις δύο περιπτώσεις η μη θέσπιση ορίων για τη χονδρική τιμή των προϊόντων (μη συνταγογραφούμενα και ειδικής διατροφής) αναμένεται να επιφέρει συρρίκνωση των κερδών τους.


Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία ο οργανισμός ορίζει τιμές αποζημίωσης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής (π.χ. βρεφικό γάλα που δεν πωλείται σε σούπερ μάρκετ, είδη για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη κ.ά.). Σύμφωνα δε με την απόφαση, η τιμή αποζημίωσης καθίσταται ταυτόχρονα και λιανική τιμή, αφού οι φαρμακοποιοί κινδυνεύουν με κυρώσεις σε περίπτωση που υπάρξει πρόσθετη χρέωση στους ασθενείς. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, δεν ορίζεται παράλληλα υποχρεωτική χονδρική τιμή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκευάσματα στα οποία η τιμή κτήσης από τον φαρμακοποιό είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο φαρμακοποιός θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητούν την άμεση διόρθωση της απόφασης και τον ορισμό χονδρικής τιμής για τα σκευάσματα προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα σταματήσουν να διαθέτουν τα σκευάσματα.

 Παράλληλα, χθες ο ΠΦΣ απέστειλε νέα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας με την οποία ζητεί την ανάκληση υπουργικής απόφασης που ορίζει την αναγραφή στη συσκευασία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ενδεικτικής λιανικής τιμής. Οπως αναφέρει, «θεωρούμε ότι πρόκειται για μία μονομερή εις βάρος των φαρμακοποιών διάταξη, η οποία με αυτό το άρθρο ουσιαστικά τους δεσμεύει να διαθέτουν αυτά τα φάρμακα στην αναγραφόμενη τιμή, όταν την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή παραμένει ελεύθερη με αυξητικές τάσεις». Ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει τη σχετική διάταξη «μία ακόμη χαριστική πράξη προς τη βιομηχανία, η οποία αφήνεται ελεύθερη να τιμολογεί κατά το δοκούν, ισοσκελίζοντας εις βάρος φαρμακοποιών και πολιτών τις ζημίες από τις συνεχείς μειώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους».
Καθημερινή


 Πηγή:www.dimokratiki.gr