2 Ιουνίου 2017

Μοσκοβισί: «Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για την Ελλάδα»


Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ σήμερα στις Βρυξέλλες.Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τα κράτη μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεχθούν να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο.

«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία στο μέλλον ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ, ενδεχομένως με κοινό προϋπολογισμό, καθώς και το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών, μόνιμης απασχόλησης.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

«Δεν πρέπει να είμαστε τόσο υπερήφανοι που δεν υπάρχει λογοδοσία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς μια ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη. «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών. Μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Αυτό υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που θα έχει το ευρώ στο μέλλον της ΕΕ των 27», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι τα κράτη μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έλαβαν αποφασιστικά βήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να κάνουν πιο ισχυρή την ΟΝΕ. Όπως ανέφερε, φέτος διανύουμε την πέμπτη συνεχή χρονιά ανάπτυξης στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

«Λαϊκή εξέγερση, αν δεν υπάρξει μείωση αποκλίσεων»

«Θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση, αν η Ευρωζώνη δεν μειώσει τις αποκλίσεις της», ανέφερε στο μεταξύ νωρίτερα ο Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη βελγικη εφημεριδα L’ Echo.

Συγκεκριμένα, ο Μοσκοβισί υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι, αν διατηρηθεί το status quo, η ευρωζώνη απειλείται άμεσα. Σημείωσε ότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την εξέλιξη της ευρωζώνης, μια και ο λαϊκισμός, που όπως αναφέρει καραδοκεί, «μπορεί να έχασε κάποιες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο».

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητο όσοι εμφανίζουν ελλείμματα να τα εξαλείψουν και όσοι έχουν πλεονάσματα να τα χρησιμοποιούν για το κοινό όφελος, μέσω μίας επενδυτικής προσπάθειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απειλή τις αποκλίσεις.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης γνωρίζουν ότι είναι ανάγκη να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, παρόλο που έκανε σαφές ότι τα «ασφαλή ενεργητικά», στα οποία αναφέρθηκε ένα έγγραφο της Επιτροπής, δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα ευρωομόλογα, όσο κι αν μπορεί να θεωρηθούν ενδεχομένως ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, ο επίτροπος υπεραμύνεται της θέσης της Επιτροπής για έναν κοινό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση έναν υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι επιπλέον αναγκαίο είναι η άσκηση δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)