2 Ιουνίου 2017

Αλέξης Τσίπρας: «Προς απλή αναλογική οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές»


Την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις ερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές – γύρω από την οποία κινήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνέντευξης Τύπου του, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Υπουργείο Εσωτερικών – εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα των ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr, ερώτημα, που άνοιξε τη συνέντευξη.

Ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για εξαγγελία, τόνισε πως η απλή αναλογική στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μία αναγκαία, ώριμη πια μεταρρύθμιση, της οποίας οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστούν στα πλαίσια ενός ευρύτερου διαλόγου, με τους φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την εφαρμογή της, στις ερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.

Ολόκληρη η απάντηση του Πρωθυπουργού στo epoli.gr

«Είναι η αλήθεια ότι αυτές οι απόψεις, αυτές οι θέσεις ήταν και θέσεις, που ο δικός μας πολιτικός χώρος είχε πριν την κρίση. Μετά την κρίση, που έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, αυτές οι σκέψεις έχουν δικαιωθεί από την ίδια τη ζωή. Είναι αναγκαίες σήμερα οι ευρύτερες συνθέσεις για να δημιουργήσουν οι συνθέσεις αυτές συναινέσεις και συνεννοήσεις για να προχωρήσει και ο τόπος, αλλά πιστεύω και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως επί το πλείστον θα έλεγα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχω περάσει από την Αυτοδιοίκηση, έχω μια εμπειρία από το Δήμο της Αθήνας, γνωρίζω ότι απαιτούνται εκεί συνεννοήσεις.

Η συνεννόηση δε σημαίνει ταύτιση απόψεων, κατάργηση της πολιτικής διαφωνίας. Το ζητούμενο είναι όμως σήμερα πως, τη διαφωνία την θέλουμε πάνω στο τραπέζι. Για να τη μετατρέψουμε από πολιτικό σύνθημα σε πολιτικό πρόγραμμα. Και πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα να γίνεται η αντιπαράθεση και η σύνθεση και τελικός κριτής να είναι ο λαός που μας δίνει την εντολή. Νομίζω λοιπόν ότι είναι ώριμο να μιλήσουμε για το σύστημα της απλής αναλογικής όχι μόνο στην εκλογή της εθνικής αντιπροσωπείας, το οποίο θεσπίσαμε.

Μας κατηγορούν ότι το θεσπίσαμε για λόγους μητροπολιτικής, Πρώτο, δεν θα το θεσπίζαμε τρία χρόνια πριν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γιατί αυτό κάναμε πέρσι το καλοκαίρι, δεύτερον, ήταν κάτι το οποίο ήταν απόλυτα συνεπές με τις θέσεις μας, που ο πολιτικός μας χώρος έχει εδώ και δεκαετίες. Και το ίδιο πιστεύουμε και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα από κει και πέρα να σας πω ότι, είναι ένα σύστημα που δεν ανακαλύπτουμε εμείς, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, την Αμερική, υπάρχει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως κεντρικό εκλογικό σύστημα. Νομίζω ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε και να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες, μέσα από διάλογο και συναινέσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει. Είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε, θα κουβεντιάσουμε το επόμενο διάστημα αλλά πρέπει να σας πω ότι, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ώστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει με το αναλογικό σύστημα.

Στην διευκρινιστική ερώτησή μας, αν είναι ειλημμένη απόφαση κι απλά λείπουν οι τεχνικές λεπτομέρειες – όπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά κατά το πρώτο σκέλος της απάντησής του – ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Εγώ σήμερα νομίζω ότι σας εξαγγέλλω αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία βεβαίως θα είναι και πρωτοβουλία διαλόγου. Εμείς δεν αποφασίζουμε και διατάζουμε, αλλά εξαγγέλλω την προσπάθεια υλοποίησης μίας πάγιας θέσης και αρχής, την οποία σας θέτω σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά και την, αν θέλετε, φιλοσοφία μας για το πώς πρέπει από δω και στο εξής να αντιμετωπίζουμε τη λειτουργία του πολιτικού βίου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα από μια μεταρρυθμιστική προοπτική και τις αναγκαίες τομές, που έχει ανάγκη ο τόπος».

epoli.gr