29 Ιουνίου 2017

Ανοίγει την Τετάρτη το πρόγραμμα υποστήριξης πτυχιούχων και προβλέπει επιδότηση 50.000 ευρώ


Την προσεχή Τετάρτη 05 Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ το επιδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά στην «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και προβλέπει την υποστήριξη επιστημόνων στο να ξεκινήσουν ή να αναβαθμίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Πρόκειται για ένα χρήσιμο πρόγραμμα κι αν τελικά η Κυβέρνηση δεν ανατρέψει ξανά τις προγραμματισμένες ημερομηνίες, τότε θα δοθεί η δυνατότητα προς όλους τους πτυχιούχους να υποστηριχθούν 100% για οτιδήποτε σχεδιάσουν κι έχει κόστος μέχρι 50.000 ευρώ.

Το κίνητρο είναι σοβαρό, γι’ αυτό και οι επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στο να ενημερώσουν όλους εκείνους που μπορούν να ωφεληθούν από τις διατάξεις του προγράμματος. Ο κεντρικός στόχος αυτής της δράσης στοχεύει στο να δημιουργήσουν οι πτυχιούχοι μια δική τους εργασία, σε αυτόνομο εργασιακό χώρο και με τις προϋποθέσεις να έχουν μια υγιή, επαγγελματική δραστηριότητα.
Από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί απαιτείται μεταξύ των άλλων ο υποψήφιος ή η υποψηφία να μην έχει ατομικό εισόδημα που να υπερβαίνει τα 22.000 ευρώ και αν είναι άνεργος, τότε να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Δεν αποκλείονται επίσης εκείνοι που δουλεύουν σε κάποια άλλη επιχείρηση ή έχουν τη δική τους δραστηριότητα, αρκεί το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί.
Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται οι διαμορφώσεις χώρων, όλα τα κοστολόγια που σχετίζονται με τη λειτουργία του γραφείου – επιχείρησης (ενοίκια, θέρμανση, κοινόχρηστα κλπ), η διαφημιστική προβολή, η κάλυψη του κόστους εργασίας για έναν υπάλληλο, αμοιβές τρίτων προσώπων, κατασκευή ιστοσελίδας και αρκετά άλλα. Όλες οι παραπάνω δαπάνες, μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ θα μπορούν να πληρωθούν από το πρόγραμμα. Ο χρόνος καταβολής του συνόλου της επιδότησης έχει οριστεί σε δύο χρόνια.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από την προσεχή Τετάρτη 05 Ιουλίου και για χρονικό διάστημα ενός μήνα.
Για εκείνους που δεν θα προλάβουν τις ημερομηνίες, τότε είναι καλό να προετοιμαστούν καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επαναπροκηρυχθεί το φθινόπωρο.

Νέοι Αγρότες
Στο πνεύμα υποστήριξης των επιστημόνων στηρίζεται και το πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών για όλη την Ελλάδα και προβλέπει επιδότηση από 17.000 έως 22.000 ευρώ για όσους τελικά επιλεγούν.
Οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 41 ετών και να κατοικούν στην περιοχή για την οποία επελέγησαν να ενισχυθούν. Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες των νησιών του Αιγαίου, για τους οποίους δίδεται η δυνατότητα να υπαχθούν στο πρόγραμμα και εκείνοι που έχουν πολλά, μικρά αγροτεμάχια έκτασης μικρότερης των 1000 τ.μ. Τα αγροτεμάχια αυτά θα πρέπει να είναι είτε δικά τους, είτε μισθωμένα.
Η ενίσχυση των 17.000 έως 22.000 ευρώ θα δοθεί προς τους δικαιούχους σταδιακά και με πρόβλεψη να έχει εξοφληθεί η υποχρέωση το αργότερο σε τρία χρόνια.
Δικαιούχοι αυτή τη φορά είναι και οι μελισσοκόμοι, αρκεί η δραστηριότητά τους αυτή να γίνεται νόμιμα και τα μελίσσια τους να είναι καταγεγραμμένα στα σχετικά μητρώα μελισσοκομίας. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους.
Εξαιρούνται του προγράμματος εκείνοι που ήδη ασκούν το επάγγελμα του αγρότη, ή έχουν οποιασδήποτε μορφής σύμβαση εργασίας με το δημόσιο. Στις εξαιρέσεις βρίσκονται και εκείνοι που κατά το παρελθόν είχαν επιδοτηθεί για να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωργού και τελικά σταμάτησαν τη δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εξαγγελθεί πως θα «τρέξει» άμεσα γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Νεκτάριος Καλογήρου


 Πηγή:www.dimokratiki.gr