1 Ιουνίου 2017

Νότης Μαριάς: Τον .....Κινέζο κάνει ο Ντράγκι για τα 42,5 δις ευρώ που έριξε στο QE η Τράπεζα της Ελλάδας


Τον .....Κινέζο κυριολεκτικά έκανε ο Ντράγκι κατά την συζήτηση στο πλαίσιο του περιοδικού νομισματικού διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ΕΚΤ που έλαβε χώρα στις 29/5 στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωβουλής, σε Ερώτηση που του έθεσε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» για τα 42,5 δις ευρώ που έριξε στο QE η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

Όπως επισήμανε στον Μ.Ντράγκι ο Νότης Μαριάς, η ΤτΕ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης κατά τα έτη 2015 και 2016 έχει δαπανήσει 42,5 δις ευρώ αγοράζοντας ομόλογα διεθνών υπερεθνικών οργανισμών όπως του ESM και του EFSF. Δηλαδή στην πράξη η ΤτΕ δάνεισε τους δανειστές της χώρας προκειμένου να μας δανείσουν επιβάλλοντας μάλιστα στην Ελλάδα τρίτο και τέταρτο μνημόνιο.
Στο ζήτημα αυτό παρότι ο Ιταλός προκλήθηκε/προσκλήθηκε από τον Νότη Μαριά  τουλάχιστον δύο φορές να τοποθετηθεί τελικά έκανε τον .....Κινέζο. Δεν είπε κουβέντα.
Αναγκάστηκε όμως να τοποθετηθεί στο ζήτημα της αγοράς ομολόγων Ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του QE. Και αυτό βέβαια μετά από αρκετό pressing από τον Νότη Μαριά.
Έτσι ο Ντράγκι επισήμανε ότι μετά την ένταξη της Ελλάδας στο QE τελικά θα είναι δυνατή και η αγορά από το ευρωσύστημα ομολόγων Ελληνικών επιχειρήσεων.
Η απάντηση αυτή του Ντράγκι, παρότι ανοίγει μελλοντικά το δρόμο για τη συμμετοχή των ομολόγων των Ελληνικών επιχειρήσεων στο QE, εντούτοις κακώς συναρτά το ζήτημα αυτό με τη διαδικασία αγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του QE. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, το γνωστό PSPP, είναι εντελώς διαφορετικό και διακριτό από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του QE, το οποίο τιτλοφορείται CBPP3.
Σε κάθε περίπτωση και παρά την νέα αλχημεία του Ιταλού ο οποίος φαίνεται πλέον ότι παίζει κατενάτσιο σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, αυτό που προκύπτει είναι ότι μετά την ένταξη της χώρας μας στο QE, η ΤτΕ ως μέλος του ευρωσυστήματος μπορεί πλέον να προχωρά σε αγορά ομολόγων των Ελληνικών επιχειρήσεων, τηρώντας βέβαια τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για το CBPP3.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη θέση του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»  ότι η ΤτΕ θα μπορούσε να αναλάβει καθοριστικό ρόλο μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης στη χρηματοδότηση κλάδων της Ελληνικής οικονομίας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Έτσι αντί η ΤτΕ να δαπανά 42,5 δις ευρώ για την αγορά ομολόγων διεθνών υπερεθνικών οργανισμών θα μπορεί πλέον βάσιμα και με τη βούλα του ίδιου του Ντράγκι να προχωρά και στην αγορά ομολόγων Ελληνικών επιχειρήσεων. Δηλαδή στην ουσία η ΤτΕ θα μπορεί να δημιουργεί χρήμα  [create money] το οποίο να διοχετεύει με τον τρόπο αυτό στην Ελληνική οικονομία, ανακτώντας έτσι εν τοις πράγμασι εθνική νομισματική κυριαρχία εντός ευρώ.
Για τον λόγο αυτόν είναι πλέον επίκαιρη όσο ποτέ η θέση του Κόμματος  «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» ότι απαιτείται πλήρης και ολοσχερής κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και απόσυρση της μετοχής της από το Χρηματιστήριο εδώ και τώρα.