22 Μαΐου 2017

Tην ανάμνηση των εγκαινίων της εορτάζει η Ιερά Μονή της Αγίας Ζώνης



Tην ανάμνηση των εγκαινίων της θα εορτάσει η Ιερά Μονή της Αγίας Ζώνης, με την ευκαιρία της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

Το Σάββατο, 27 Μαΐου, στις 18:00 θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την επόμενη ημέρα Κυριακή, 28 Μαΐου, από τις 07.00-10.45, θα τελεστεί αρχιερατική Θεία λειτουργία και περιφορά της Θαυματουργού Εικόνας της Αγίας Ζώνης πέριξ του Καθολικού και ευλόγηση της πατροπαράδοτης γιορτής.

Το απόγευμα, στις 18:00, θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Ζώνης της Θεομήτορος.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια όλων των ιερών ακολουθιών θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, το οποίο φυλάσσεται στην ιερά Μονή.



Η Ιερά Μονή της Αγίας Ζώνης

Η κοιλάδα της Βλαμαρής, επιλέχτηκε το 1695 από τον Ιερομόναχο Μελέτιο, για να ανεγείρει, μαζί με τους κατοίκους, την Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης, η όποια αναγνωρίστηκε από τον Οικ. Πατριάρχη Καλλίνικο Β΄, ως σταυροπηγιακή, δηλ. ως μη εξαρτώμενη από τη μητρόπολη του νομού, αλλά υπαγόμενη απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο ναός, που γιορτάζει στις 31 Αυγούστου,  καθιερώθηκε στην Αγία Ζώνη της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση έπεσε από τον ουρανό όταν η Θεοτόκος ανέβαινε στους ουρανούς. Το μοναστήρι χτίστηκε εκεί που κάποτε υπήρχε μια μικρή πόλη, από τα υλικά της οποίας έχει σχεδόν κατασκευαστεί. Λεπτομέρειες για την ίδρυση της Αγίας Ζώνης, αναφέρει το πατριαρχικό γράμμα του Καλλίνικου, που αναφέρεται στην ίδρυση του μοναστηριού.

Σύμφωνα με αυτό, στο μέρος που βρίσκεται τώρα το μοναστήρι προϋπήρχε εκκλησία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, η οποία με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε. Αυτήν την εκκλησία θέλησαν να ανοικοδομήσουν ορισμένοι ευσεβείς και ανέθεσαν την οικοδόμησή της στον ιερομόναχο Μελέτιο. Αυτός, αφού συγκέντρωσε  χρηματικά βοηθήματα από χριστιανούς, ξαναέχτισε την εκκλησία και συγκρότησε ένα μικρό μοναστήρι, του οποίου έγινε ηγούμενος.


Η ιστορία του μοναστηριού είναι βαμμένη με αίμα, όταν τον Ιούνιο του 1846 πειρατές που έφτασαν στο νησί μπήκαν στο μοναστήρι και αφού έπιασαν τους καλόγερους, τους έκλεισαν στα υπόγεια, ενώ τον ηγούμενο, Γρηγόριο, τον ζεμάτισαν με καυτό λάδι 12 φορές και του προξένησαν 66 τραύματα με μαχαίρι, για να τους φανερώσει τα χρήματα που πίστευαν πως έκρυβε. Επειδή όμως δεν τα βρήκαν έκλεψαν ένα ασημένιο σκεύος και ένα πολύτιμο αρχιερατικό εγκόλπιο και έφυγαν, ενώ ο Γρηγόριος λίγες ημέρες αργότερα ξεψύχησε, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

Το Καθολικό της μονής έχει σχήμα μονόκλιτης θολωτής Βασιλικής με τρούλο και φέρει επί της εισόδου  μικρό, μαρμάρινο καμπαναριό, το όποιο κατασκευάστηκε το 1751 σύμφωνα με επιγραφή στη βάση του.

Μέσα στο Καθολικό, διασώζονται αρκετές τοιχογραφίες του 17ου αιώνος, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ι. Μονής ανάγεται σύμφωνα με την επιγραφή του το 1801, και φέρει τις 3 παλαιές δεσποτικές φορητές εικόνες του 19ου αιώνος, ανάμεσα στις όποιες ξεχωρίζει η εφέστιος εικόνα της Αγίας Ζώνης επενδεδυμένη με αργυρόδετο διάκοσμο του 1819.
πηγή ΣΑΜΙΑΚΟ ΒΗΜΑ