3 Μαΐου 2017

«Απόβαση» χιλιάδων Τούρκων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου


«Καραβιές» Τούρκων επισκεπτών δίνουν τονωτικές ενέσεις στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για τη θερινή περίοδο.

Περίπου 4.000 Τούρκοι συνολικά πέρασαν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις που ενώνουν τα νησιά με πρόσθετα λιμάνια στα μικρασιατικά παράλια δημιουργούν νέα δεδομένα και γεννούν προσδοκίες για αντιστάθμισμα των απωλειών που έχει υποστεί το τουριστικό προϊόν από την προσφυγική κρίση.



 Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και οι προκρατήσεις Ευρωπαίων επισκεπτών, κυρίως στη Λέσβο και δευτερευόντως στη Σάμο, όπου οι πτήσεις τσάρτερ αυξάνονται, ενώ πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν νωρίτερα φέτος.
Περισσότεροι από 1.500 Τούρκοι επισκέφθηκαν κατά το περασμένο τριήμερο τη Λέσβο, η οποία φέτος εκτός από τη γραμμή Αϊβαλί – Μυτιλήνη, έχει και αυτή του Δικελί, ενώ από τα μέσα Μαΐου θα ανοίξει και η πύλη εισόδου της Πέτρας, στα βόρεια του νησιού, που θα συνδέεται με δύο τουρκικά λιμάνια (Αϊβαλί, Κουτσούκ Κουγιού).

«Εχουμε απέναντι μια μεγάλη και δυνατή οικονομικά χώρα, η οποία θέλει να έχει σχέση μαζί μας και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Π. Αντωνίου, ενώ ο δήμαρχος του νησιού, Σπ. Γαληνός, δεν κρύβει την αισιοδοξία του και για την ευρωπαϊκή αγορά.
«Εχουμε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα και από τις πτήσεις τσάρτερ, που είναι αυξημένες. Πιστεύω πως θα έχουμε φέτος εντυπωσιακή αύξηση», είπε ο τελευταίος.

Προσδοκίες
Οι τουριστικοί φορείς προσδοκούν επαναφορά του αριθμού Τούρκων επισκεπτών στα μεγέθη του 2015, όταν έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 51.000 αφίξεων, πέφτοντας στις 41.000 το 2016. Αντίστοιχα, ευελπιστούν να αντισταθμίσουν μέρος των μεγάλων απωλειών που είχαν πέρυσι από τις πτήσεις τσάρτερ (31.000 αφίξεις το 2016 έναντι 76.000 το 2015). Στις τρεις πύλες εισόδου της Σάμου (Βαθύ, Πυθαγόρειο, Καρλόβασι) καταγράφηκαν το τριήμερο σχεδόν 900 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών.

«Πέρυσι διανυκτέρευσαν στη Σάμο 18.000 Τούρκοι και φέτος ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Κ. Κυριαζής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σάμου, Μ. Αγγελόπουλο, κομβικό ρόλο έπαιξε η προσπάθεια των πέντε δημάρχων να δοθεί συνέχεια στο πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες στα νησιά.

«Φαίνεται να διαμορφώνεται καλύτερο κλίμα συνολικά σε επίπεδο προκρατήσεων, που εκτός από την Τουρκία αφορά και αγορές της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, που παρουσιάζει αύξηση 32%. Τα τσάρτερ είναι περισσότερα, περιμένουμε 44-46 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν νωρίτερα», ανέφερε.

Στη Χίο βρέθηκαν το τριήμερο 1.300 Τούρκοι επισκέπτες, μέσω της γραμμής του Τσεσμέ, αλλά η ζήτηση από την Ευρώπη παραμένει υποτονική. «Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά από την τουρκική αγορά, αλλά αυτό δεν φτάνει. Οι Τούρκοι είναι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου και κυρίως τουρίστες πόλης», ανέφερε ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Γ. Μισετζής.

«Η τουρκική αγορά αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 4-5 χρόνια και αυτό είναι θετικό, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουμε από την ευρωπαϊκή αγορά», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνούς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ