21 Μαΐου 2017

Κόντρες και αποχωρήσεις για τις απευθείας αναθέσεις


Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Όλες οι παριστάμενες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποχώρησαν από την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης μετά από την απόσυρση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης από την περιφερειακή αρχή κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του θέματος. Πρόκειται για την μεταβίβαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, της αρμοδιότητας να εγκρίνει απευθείας αναθέσεις για συμβάσεις με προϋπολογισμό μικρότερο των 20.000 ευρώ.
Για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση, εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες ανακοινώσεις καταγγελίας και άλλες παρατάξεις. Από την συνεδρίαση απουσίαζε για οικογενειακούς λόγους, η σύμβουλος του «Οικολογικού Άνεμου», κ. Αργυρούδη.

Κατά την συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισης των απευθείας συμβάσεων ανάθεσης για έργα και προμήθειες με προϋπολογισμό μικρότερο των 20.000 ευρώ, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της εισήγησης της Περιφερειακής Αρχής, όπως είχε κάνει και κατά την διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης. Η περιφερειακή αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις που υπήρξαν και στην προηγούμενη συνεδρίαση από συμβούλους της πλειοψηφίας, απέσυρε το θέμα πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας, εκτιμούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν. Η πλευρά της περιφερειακής αρχής σημειώνει πως το θέμα αποσύρθηκε διότι δεν ήθελε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως έχει εμμονή με το συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε υποστηρίζει πως το θέμα επανήλθε στο Συμβούλιο επειδή το ζήτησαν οι γενικοί διευθυντές της Περιφέρειας οι οποίοι είχαν καταγράψει τις θέσεις τους σε επιστολή που έστειλαν στο σώμα. Επίσης αρκετοί από αυτούς παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και εξήγησαν τα διοικητικά ζητήματα που προκύπτουν από την άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το Περιφερειακό Συμβούλιο αντί της Οικονομικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν προτείνει ότι θα δέχονταν να τεθεί όριο 3.000 ευρώ για απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών που θα εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή. Ώστε το Συμβούλιο να μην είναι αναγκασμένο να συζητά θέματα όπως είναι η προμήθεια μιας κλειδαριάς, που θα κοστίζει 55 ευρώ. Στο επιχείρημα αυτό απάντησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χρύσανθος Αργυρίου. Συγκεκριμένα είπε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου τον έχει ενημερώσει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση. Ο κ. Αργυρίου είχε θέσει το σχετικό ερώτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προκειμένου η περιφερειακή αρχή να καταθέσει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο από την δική της πλευρά.



Αιτία το ρήγμα στην πλειοψηφία

Το θέμα αυτό λόγω της διαφοροποίησης ορισμένων περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας, που αντιτίθενται στις επιλογές της περιφερειακής αρχής, και οι οποίοι συντάχθηκαν με την μειοψηφία, δεν κατάφερε να πάρει την αναγκαία πλειοψηφία στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και γι’ αυτό επανήλθε. Είναι δεδομένο ότι η στέρηση της δυνατότητας για απευθείας αναθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ από την Οικονομική Επιτροπή, κάνει πιο δυσκίνητη την αποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής, αφού οι σχετικές εγκρίσεις θα πρέπει να περιμένουν το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εγκριθούν και να προχωρήσουν. Είθισται εδώ και χρόνια στην αυτοδιοίκηση αυτής της τάξης, οι απευθείας αναθέσεις να συζητιούνται στις οικονομικές επιτροπές που συνεδριάζουν τακτικότατα. Όμως εν προκειμένω το θέμα αναδείχτηκε και αποτέλεσε αντιπολιτευτική αιχμή όχι τόσο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά των διαφοροποιημένων συμβούλων της παράταξης Καλογήρου, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία γι’ αυτό το ήσσονος σημασίας θέμα, να κοντράρουν και τα κατάφεραν. Αν δεν υπήρχε αυτό το ρήγμα στην πλειοψηφία, το θέμα θα ήταν ...ρουτίνας και θα τελείωνε πριν καν αρχίσει. Άλλωστε και στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν σύμβουλοι από την αντιπολίτευση για να ασκήσουν τον αναγκαίο έλεγχο επί των αποφάσεων. Σε τελική ανάλυση, όλοι κρίνονται από τις αποφάσεις τους, την κριτική τους, αλλά και από την αποτελεσματικότητα στην προώθηση των υποθέσεων.



Έπεσε και το κύκλωμα

Μετά την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα επόμενα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όμως λίγο αργότερα έπεσε το κύκλωμα μέσω του οποίου γίνονταν η τηλεδιάσκεψη και δεν υπήρχε επικοινωνία με την Σάμο με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί.





H απάντηση Ροδίτη



Ο πρόεδρος της περιφερειακής αρχής, Αλέξανδρος Ροδίτης, σε απάντηση των όσων καταγγέλλει ο κ. Κόρακας, τόνισε:

«Οι λόγοι απόσυρσης του θέματος που μας απασχόλησε στην προηγούμενη συνεδρίαση, εκτέθηκαν και δεν επαναλαμβάνω όσα ήδη έχουν απαντηθεί και καταγραφεί.

Εξίσου ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Αργυρίου σε σχέση με τη δυνατότητα μείωσης του ποσού της ανάθεσης.

Ασφαλέστατα, αντιλαμβάνομαι και σέβομαι το ρόλο σας ως Αντιπολίτευση, πλην όμως, δηλώσεις περί υποβάθμισης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, έστω και καθ’ υπερβολή, μας αδικούν.

Παρ’ όλ’ αυτά, η παρατήρησή σας σε σχέση με τις στρεβλώσεις που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται και διέπει τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι βάσιμη και να είστε σίγουρος ότι απασχολεί και το προεδρείο».

.emprosnet.