9 Μαΐου 2017

«Η «φορολογική δικαιοσύνη» που επικαλείστε πρέπει να σέβεται τη νησιωτικότητα»


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός επανήλθε στο θέμα του ΦΠΑ των Δωδεκανήσων με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομίας. Θεωρώντας την εκπρόθεσμη απάντηση του Υπουργείου σε προηγούμενη Ερώτησή του ως μη επαρκή, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ζητά να μάθει αν ο Υπουργός θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επιστρέψει ο ΦΠΑ των νησιών στο προηγούμενο καθεστώς και να μην εφαρμοστεί ο φόρος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με στόχο τα νησιά να μην πληγούν πολλαπλά το 2018 και γίνουν πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ακολουθεί:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 Θέμα: «Μέτρα ενίσχυσης της Οικονομίας της Δωδεκανήσου»

 Σε κατά 5 μήνες εκπρόθεσμη απάντηση του Υπουργείου σας σε Ερώτηση που είχα υποβάλει στις 29.11.2017 ζητώντας την επαναφορά του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, έλαβα ούτε λίγο ούτε πολύ την ενημέρωση ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε αρχικώς την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και αφετέρου για λόγους όπως αναφέρετε «φορολογικής δικαιοσύνης» παρέτεινε τον μειωμένο ΦΠΑ ως το τέλος του 2017, εξαιρώντας τη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Είναι προφανές ότι η ερώτηση που σας υπέβαλα δεν απαντήθηκε. Όπως είναι προφανές ότι η «φορολογική δικαιοσύνη» την οποία επικαλείστε δεν μπορεί να συναρτάται μόνο με το προσφυγικό ζήτημα ούτε και να έχει ημερομηνία λήξης.

Τα νησιά της Δωδεκανήσου πασχίζουν να στηρίξουν τις οικονομίες τους υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, με τεράστιες αποστάσεις και επιβαρύνσεις. Το 2018 ο πέλεκυς θα χτυπήσει διπλά την οικονομία των Δωδεκανήσων με την πλήρη εξομοίωση του ΦΠΑ τους με της υπόλοιπης χώρας και το τέλος διανυκτέρευσης έως 4ευρώ την ημέρα, στα ξενοδοχεία. Η συγκυρία που καθιστά τη γείτονα Τουρκία μη ελκυστική τους δίνει ίσως μια ανάσα αλλά δε θα διαρκέσει για πολύ.

Όταν ακόμα και το Σύνταγμα της Ελλάδος γράφει για το σεβασμό της νησιωτικότητας, η έννοια της «φορολογικής δικαιοσύνης» δεν μπορεί να χρησιμοποιείται α λα καρτ.



Για τους λόγους αυτούς, ερωτάστε:

–      Προτίθεται η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Οικονομικών να αναζητήσει άλλα ισοδύναμα μέτρα ώστε να επανέλθει στο παλαιό καθεστώς ΦΠΑ και να μην εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία;

–      Αν όχι, υπάρχει πρόθεση για παράταση της προστασίας στα νησιά που σήμερα  προστατεύονται λόγω του προσφυγικού προβλήματος;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός



 Πηγή:www.dimokratiki.gr