2 Μαΐου 2017

«Ως εδώ» με τη δυσφήμιση


Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ζητούν Δήμαρχος, Επιμελητήριο, Ξενοδόχοι, Τουριστικοί πράκτορες
Να παρέμβει η δικαιοσύνη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ζητούν ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου και ο Πρόεδρος Τουριστικών –Ταξιδιωτικών-Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος μετά τις ψευδείς εικόνες που αντιστοίχησαν παραδημοσιογράφοι στη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Το γεγονός επεσήμανε με ρεπορτάζ και σχόλιο το «Ε» αναδεικνύοντας ποιοι εν τέλει προκαλούν ζημιά στην προβολή της Λέσβου.
"O «μετανάστης από την Αφρική» μετά την κινητοποίηση και τον αποκλεισμό του λιμανιού μάζεψε τα σκουπίδια και τα πέταξε στον κάδο. Τον γύρο του διαδικτύου δεν έκανε όμως η πραγματική εικόνα, αλλά μια φωτογραφία με Αφρικανό που κρατά... σφυρί από επεισόδια στη Νότια Αφρική. Μήπως οι ψευδείς αναφορές προσβάλλουν τη Λέσβο;" είχε επισημάνει το Ε

Όλη η ανακοίνωση:

  Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκτεταμένη και συστηματική προσπάθεια από όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει ο τουρισμός της Λέσβου και μάλιστα σήμερα που φτάνουν στο νησί 1.100 Τούρκοι επισκέπτες, παρακολουθούμε με ανησυχία να συνεχίζεται από συγκεκριμένες φερόμενες ως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μια οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και δυσφήμισης της Λέσβου πανελλαδικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας. Για ακόμα μια φορά, σε μια προσπάθεια να προκληθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία αναρτώνται εικόνες από την προχθεσινή συγκέντρωση αιτούντων άσυλο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το πραγματικό γεγονός και τη γενικότερα ομαλή και χωρίς προβλήματα κατάσταση. Μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία αναταραχής στην τοπική κοινωνία μέσα από ψευδείς εικόνες κρίσης και βίας.

Η ζημιά όμως που προκαλείται στην εικόνα της Λέσβου είναι τεράστια, καθώς οι συγκεκριμένες εικόνες αναπαράγονται και συνδέονται λανθασμένα με το γεγονός, δίνοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα του νησιού που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πέρα όμως από το ποινικά διωκόμενο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων φαίνεται πως κάποιοι μπροστά στο προσωπικό όφελος δεν διστάζουν να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν με τον πιο επαίσχυντο τρόπο το νησί μας. Καλούμε ξανά τη δικαιοσύνη να επέμβει άμεσα, καθώς δεν απειλείται μόνο η κοινωνική συνοχή αλλά και το μέλλον εκατοντάδων επαγγελματιών του τουρισμού. Η εικόνα της Λέσβου τόσο στην Ελλάδα και κυριότερα στο εξωτερικό αποτελεί, ευθύνη όλων μας και πρέπει να την προστατεύσουμε από τέτοια φαινόμενα με κάθε τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει με ενθαρρυντικά μηνύματα η φετινή τουριστική σεζόν.

Ο Δήμαρχος Λέσβου



Σπύρος Γαληνός

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου



Βαγγέλης Μυρσινιάς

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου



Περικλής Αντωνίου

Ο Πρόεδρος Τουριστικών –Ταξιδιωτικών-Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου



Παναγιώτης Χατζηκυριάκος

 ΕΜΠΡΟΣ