3 Μαΐου 2017

Επιχείρηση «σκούπα» και βολές κατά ΜΚΟ!


Αέρας αλλαγής φυσάει στο προσφυγικό τις τελευταίες ημέρες. Η κινητοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών με αλληλέγγυους το απόγευμα της Τετάρτης πυροδότησε νέες εξελίξεις και όλα δείχνουν, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης του δημάρχου Λέσβου, ότι το προσφυγικό στη Λέσβο περνάει σε νέα περίοδο. Άλλοι το ονομάζουν επιχείρηση «τάξης» ώστε «να μην κάνουν ό,τι θέλουν οι ΜΚΟ» και άλλοι αλλαγή πλεύσης «ελέω τουρισμού».


Άξιον απορίας είναι πάντως το ότι καμία αναφορά για τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα, τα αιτήματα ασύλου, τις εξαγγελίες της δεν έχει γίνει, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δεν είχε εκδώσει έως χτες το απόγευμα κάποια ανακοίνωση. Ωστόσο, επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη, ο οποίος δήλωσε στο «Ε» ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, ενώ βρισκόταν στη Βουλή για διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.



Στο πρώην ΣΤΕΠ

Χτες στις 7 το πρωί, η Αστυνομία εισέβαλε στο παλιό και εγκαταλελειμμένο κτήριο ιδιοκτησίας της ALPHA BANK, όπου ομάδες αλληλέγγυων το χρησιμοποιούσαν ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έγινε στο κτήριο του πρώην ΣΤΕΠ, δίπλα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Συνελήφθησαν 23 πρόσφυγες και μετανάστες, 15 υπήκοοι Ιράν, 4 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3 υπήκοοι Ιράκ και ένας υπήκοος Πακιστάν. Επίσης, συνελήφθησαν 12 αλληλέγγυοι των «No Border», έξι Γερμανοί, δύο υπήκοοι ΗΠΑ και από ένας υπήκοοι Αυστρίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε παρουσία εισαγγελέα μετά από υποβολή έγκλησης από την ιδιοκτήτρια του κτηρίου, την ALPHA BANK, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.



«Πασιφανής η υποκίνηση», λέει ο Δήμος

Σχετικά με την κινητοποίηση προσφύγων - μεταναστών και τον αποκλεισμό του λιμανιού της Μυτιλήνης την Τετάρτη εξέδωσε ανακοίνωση -ομολογουμένως με καθυστέρηση- και ο Δήμος Λέσβου, θέλοντας να επισημάνει ότι «είναι πλέον πασιφανής η υποκίνηση της συγκεκριμένης ενέργειας -ενδεχομένως και άλλων- από συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, τα οποία προκαλούν ζημιά στην εικόνα του νησιού μας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο». Πρωτόγνωρη για τη μέχρι τώρα στάση του η ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου, η οποία αναφέρει: «Πρόκειται για άτομα και οργανώσεις που δεν συνεργάζονται με την πολιτεία και δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Αντιθέτως, πυροδοτούν έκρυθμες καταστάσεις και επεισόδια με σκοπό μέσα απ’ αυτά να αποκομίσουν οφέλη, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες - μετανάστες όσο και στην τοπική κοινωνία.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν τις συγκεκριμένες οργανώσεις, τι επιδιώκουν και κυρίως γιατί, βάζοντας μπροστά πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργούν μέσα σε λίγη ώρα καταστάσεις φόβου και αναταραχής, χρησιμοποιώντας τους ως εξιλαστήρια θύματα για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη».

Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν είναι ανεκτές. ΜΚΟ που δεν είναι σύννομες, δεν προσφέρουν και δημιουργούν ταραχές με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί μας, εκμεταλλευόμενες καταστάσεις και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λέσβο».



Στον Εισαγγελέα

Κατά μελών των ΜΚΟ θυμίζουμε ότι στράφηκε και το Επιμελητήριο μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων. Οι φορείς που συνυπογράφουν ανακοίνωση ζητούν επαγρύπνηση από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να μην πληγεί η τουριστική κίνηση του νησιού. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε», το Επιμελητήριο θα στραφεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Ανθή Παζιάνου
εμπρος