9 Μαΐου 2017

Δωρεάν ρεύμα από το… χωράφι - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα όρια της παραγωγής


Ανοίγει ο δρόμος για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε εφαρμογή μπαίνει το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς και την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά για την κάλυψη ιδίων αναγκών και τη μείωση με αυτό τον τρόπο του κόστους παραγωγής των αγροτών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση τους κόστους ενέργειας, καθώς οι αυτοπαραγωγοί θα μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των μονάδων τους με το ρεύμα που θα παράγει το φωτοβολταϊκό τους και η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Οι Έλληνες αγρότες με τον τρόπο αυτό αποκτούν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια, στα θερμοκήπια και στις μονάδες προκειμένου να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους.

Δίνεται στους παραγωγούς η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 20 κιλοβατώρες στην εκμετάλλευσή τους με την προϋπόθεση όμως να μην ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης της εκμετάλλευσης.

Σε κάθε ρολόι της ΔΕΗ μπορεί να εγκατασταθεί μόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοκατανάλωσης.

Προϋπόθεση βέβαια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι αυτοπαραγωγοί να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται φωτοβολταϊκός σταθμός είτε έχουν τη νόμιμη χρήση του, με έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Οπως αναφέρεται στην απόφαση για τους εγγεγραμμένους στο μητρώο αγροτών απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης υπαγωγής σε αυτό από τον αρμόδιο φορέα και Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 ότι όλες οι προς συμψηφισμό καταναλώσεις αφορούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή εγκαταστάσεις αποκλειστικά αγροτικών χρήσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


Ενεργειακός συμψηφισμός

Σημειώνεται ότι ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραχθείσας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού. Αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό ο οποίος εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης, που συνδέεται στο δίκτυο μέσω της αυτής παροχής.

Ως εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραχθείσας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία είτε δεν βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο με τον φωτοβολταϊκό σταθμό ή βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο αλλά δεν συνδέεται με την εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού (δεν συνδέεται ηλεκτρικά), δηλαδή ο φωτοβολταϊκός σταθμός και η εγκατάσταση κατανάλωσης τροφοδοτούνται από διαφορετικές παροχές... Με την εν λόγω διαδικασία αναμένεται να μειωθεί το κόστος ενέργειας για όλες τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θα την εφαρμόσουν.

Με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ανοίγει ο δρόμος και για το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων έως 20 κιλοβατώρες σε κάθε αγροτική παροχή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δράσης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποκλειστικά για τις ανάγκες της αγροτικής εκμετάλλευσης θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων καθώς και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων, ενώ δεν είναι επιλέξιμη η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, ο γεωργικός τομέας καλείται να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ενώ παράλληλα οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαιτείται να διαχειρίζονται κατάλληλα τα απόβλητά τους ώστε να συμβάλουν στο μέγιστο δυνατό στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση συνθηκών υγιεινής στην εκμετάλλευση. Επιπλέον, εξάλλου, ενισχύονται επενδύσεις που συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και στη στροφή προς μία γεωργία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η οποία στηρίζεται στην αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής ενισχύονται ενδεικτικά δαπάνες που αφορούν στις εξής κατηγορίες:

• Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης.

• Γενικές δαπάνες (όπως αμοιβές για τη σύνταξη και υποβολή αίτησης στήριξης και αίτησης πληρωμής, αμοιβές μηχανικών, συμβούλων καθώς και αμοιβές για την έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων).




Πηγή: Έθνος