11 Μαΐου 2017

Γιάννη, Γιάννη, είσαι εδώ;


Το κρυφτό είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για παιδιά. Αναβλητικό και αναποτελεσματικό όταν παίζεται από μεγάλους. Πάνω από ένα χρόνο, με ευθύνη όποιου έχει τον πρώτο λόγο, δηλαδή της κυβέρνησης, παίζουμε κρυφτό για ένα θέμα απειλητικό για την υπόσταση του νησιού μας, το προσφυγικό.


Είναι προφανές ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει ένα ψυχολογικό πρόβλημα με τη Χίο. Τη θεωρούσε αρχικά του χεριού του, το έδαφος για να ασκεί τους πειραματισμούς του. Μόλις διαπίστωσε ότι από το νησί μας προέρχεται η πλέον τεκμηριωμένη αντίδραση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, ένοιωσε να προδίδεται η σύναψη της καλύτερης συμμαχίας του. Έκτοτε αποφεύγει, με κάθε τρόπο, την επικοινωνία και την αυτοπρόσωπη παρουσία.

Στέλνει στη Χίο τον κ. Verwey, τον κ. Μπαλάφα, την κ. αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ. Από βήματος της Βουλής προαναγγέλλει ειδική σύσκεψη για τη Χίο, την οποία φυσικά ουδέποτε συγκαλεί.

Η περίπτωση της Χίου είναι σήμερα η δυσκολότερη στο διαχειρισμό για τον κ. Μουζάλα. Η λογική λέει ότι θα ‘πρεπε ο υπουργός να την πάρει στα χέρια του. Κι εκείνος ακούει Χίο και κόβει δρόμο…

Προχθές έστειλε το καλό πρόσωπο της ΕΛΑΣ για να μας περάσει το σχεδιασμό του. Η στολή των σωμάτων ασφαλείας εμπνέει στον Έλληνα σεβασμό. Όταν φοριέται από πρόσωπο, άξιο διαχειριστή των σύγχρονων κανόνων επικοινωνίας, γίνεται συμπαθέστερη.

Η αποστολή της κ. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη θα έφερνε αποτέλεσμα, εφόσον εξέφραζε έναν συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της κατάστασης στη Χίο. Δεν φάνηκε ούτε τώρα. Έμειναν πολλά κενά, αναπάντητα ερωτηματικά, προϋποθέσεις για να δοθεί η σύμφωνη γνώμη της Χίου.

Η απομάκρυνση του υπουργού από τη Χίο τεκμηριώνει ότι κι εκείνος νοιώθει αφερέγγυος έναντι της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει, ωστόσο, δεύτερη επιλογή. Πρέπει να βρούμε λύση, να εγκαινιαστεί μια νέα αρχή μεταξύ τοπικής κοινωνίας και κυβερνητικών αξιωματούχων. Αλλά με σταράτες κουβέντες εφεξής και πλήρη κατανόηση ότι οι Χιώτες ορθώς αρνούνται να πληρώσουν μόνοι τους το μάρμαρο της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γιάννης Μουζάλας να σταματήσει να κρύβεται, να αναλάβει πρωτοβουλία εκτόνωσης του ψυχρού κλίματος με την κοινωνία του νησιού, μόλις αισθανθεί προετοιμασμένος. Η Χίος είναι ώριμη να συζητήσει σοβαρά και τεκμηριωμένα. Η κυβέρνηση το αντέχει;

 Νίκος Γεωργούλης
politischios