7 Μαΐου 2017

Τ. Πάιατ: Ο Τσίπρας έχει δυο χρόνια να πλεύσει σε ήρεμα νερά


Ο αμερικανός πρέσβης κατ΄ουσίαν προτρέπει τον έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει μπροστά σε όσα προβλέπονται στις συμφωνίες.
Τον ορίζοντα της κυβέρνησης μετά  τη συμφωνία με τους δανειστές και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει μπροστά, «διευρύνει» ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνέντευξή του στο Bήμα της Κυριακής αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει  πλέον μια ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα.


Με την προϋποθεση ότι η διαδικασία ( της συμφωνίας με τους δανειστές) θα προχωρήσει  και η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί ο αμερικανός πρεσβευτής εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δυο χρόνια.

« Θα είναι μια περίοδος οικονομικής και χρηματοδοτικής προβλεψιμότητας και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία» λέει στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.

Σημειώνει πως  το βάρος και η ευθύνη ανήκουν στον πρωθυπουργό ώστε να αδράξει την ευκαιρία να αλλάξει το αφήγημα, να υπάρξει κινητικότητα σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις κλειδιά όπως στην ενέργεια και στο Ελληνικό» ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Ο αμερικανός πρέσβης κατ΄ουσίαν προτρέπει τον έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει μπροστά και επισημαίνοντας « Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι στο πολιτικό σύστημα που απλά θέλουν να πουν "όχι".Δεν ενδιαφέρονται να δουν την Ελλάδα να προχωράει μπροστά γιατί είναι άβολο για αυτούς από ιδεολογικής απόψεως ή λόγω προσωπικών οικονομικών συμφερόντων»

Προαναγγέλλει ότι τον Ιούνιο θα μεταβεί μαζί με τον υπουργό οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου στην Ουάσιγκτον και διαβεβαιώνει πως ο ίδιος θα κάνει ότι μπορεί να υπογραμμίσει το πολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ ώστε η μεταρρυθμιστική διαδικασία να παράγει τα οφέλη που ελπίζουμε.

Πληροφορίες για συνάντηση Τσίπρα - Τράμπ στο Βερολίνο

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές « κυοφορείται» πιθανή συνάντηση εξπρές του πρωθυπουργού με τον Ντ. Τράμπ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο στις 25 του μηνός.

Επίσης οι ίδιες πηγές διοχετεύουν και πληροφορίες για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο όπου θα βρεθούν σε ένα οικονομικό επενδυτικό φόρουμ.