19 Μαΐου 2017

Τι επέλεξε να μην πει ο Κ. Μητσοτακης και… έβγαλε είδηση


Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Σε μια σημαντική διαφοροποίηση προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αποκαλύπτει  πολλά για την τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στο προσεχές διάστημα.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να πει ότι «Το κράτος έχει συνέχεια» και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Θα τιμήσει τις υπογραφές» των προκατόχων, όταν έρθει στην κυβέρνηση. Φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο κοντινό παρελθόν.
Αντιθέτως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος λέγοντας: «Και με την αξιοπιστία μιας υπεύθυνης δύναμης και με την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, εμείς θα διεκδικήσουμε μικρότερα και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα από αυτά που έχετε δεσμεύσει τη χώρα. Μειώνοντας τους φόρους, μειώνοντας εισφορές και συμμαζεύοντας, όμως, ταυτόχρονα το Κράτος. Δεν θα προσέλθουμε σε αυτήν τη συζήτηση ως επαίτες, αλλά ως ισότιμοι εταίροι.»

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του, επιλέγοντας την οδό της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ειδικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση. Πλεονάσματα που δε βγαίνουν με τίποτα όπως τονίζουν στην ΝΔ και που θα υπονομεύσουν όποια προσπάθεια και αν επιχειρηθεί από την νέα κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στη Βουλή ουσιαστικά έστειλε  μήνυμα κυρίως στους εταίρους ότι δε θα πρέπει να περιμένουν από μία νέα κυβέρνηση, της οποίας φιλοδοξεί να ηγείται, να περπατήσει στο λάθος δρόμο που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας. Με άλλα λόγια δε θα δεχτεί να εγκλωβιστεί με το «καλημέρα» σε μια ατέρμονη προσπάθεια υλοποίησης υψηλών πλεονασμάτων, κάνοντας την ελληνική κοινωνία να αγκομαχήσει για μία ακόμα φορά προκειμένου να πιάσει  τους στόχους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει σε στενούς του συνεργάτες ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι «ένας ακόμα πρωθυπουργός των μνημονίων». Η επιλογή της χθεσινής μη αναφοράς  περί «συνέχειας του κράτους» ερμηνεύεται ως απόδειξη της στρατηγικής Μητσοτάκη ότι δε θα δεχτεί να υλοποιήσει τις «λάθος» αποφάσεις του κ.Τσιπρα μόνο και μόνο για μπει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ουσιαστικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του κοινοβουλίου αποτελούν την απαρχή μιας νέας στρατηγικής που θα εφαρμόσει το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης. Μια στρατηγική που θα έχει κυρίαρχο στοιχείο τον απόλυτο διαχωρισμό από τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μιας στρατηγικής στο πλαίσιο της οποίας δε θα διστάσει να έρθει σε κόντρα με όσους ζητούν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία στην ΝΔ θεωρούν ότι είναι η πηγή όλων των δεινών.

Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί εκλογών, αντιστρέφοντας τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας εκείνος εκλογές το 2015: «Σας καλώ εάν σας έχει απομείνει ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε. Και δώστε εκ νέου το λόγο στον κυρίαρχο λαό», όπως είπατε το 2015. Ο λαός με την ψήφο του να αποφανθεί ποιος και πως μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, όπως είπατε το 2015, κ. Τσίπρα».

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ διέψευσε όσους έλεγαν ότι έχει εγκαταλείψει το αφήγημα περί προσφυγής στις κάλπες, επιλέγοντας την οδού του πολιτικού συμβιβασμού.

Από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη. Η αναφορά περί «νταβατζήδων» μπορεί να χαρακτηρίζεται  γενική όμως στοχεύει κυρίως εκείνον , συντηρώντας την ένταση των τελευταίων ημερών. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η επιλογή να χρησιμοποιήσει μια λέξη που αποτελεί trademark του Κώστα Καραμανλή, θέλοντας έτσι να ενισχύσει το κλίμα ενότητας εντός της ΝΔ. Ένα κλίμα που ενίσχυσε και προς την πλευρά Σαμαρά κάνοντας ειδική αναφορά στην κυβέρνηση του η οποία, όπως σημείωσε, είχε πάρει απόφαση για το χρέος ήδη από το 2012.

Για το τέλος της ομιλίας του ο κ.Μητσοτάκης κράτησε να περιγράψει τον πυρήνα της πολιτικής του φιλοσοφίας: «Το ότι δεν επαναλαμβάνεται η πολιτική αλητεία και η πολιτική χυδαιότητα της εποχής που ήσασταν στην Αντιπολίτευση, δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας, πολιτικής υπευθυνότητας και πολιτικού ήθους. Είναι συνειδητή επιλογή στην προσπάθειά μας να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας». Με τις φράσεις αυτές ο κ.Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και όσους τον κατηγορούν για άσκηση «χαλαρής» αντιπολίτευσης  και δεν «βγάζει» τον κόσμο στους δρόμους.
liberal.