22 Μαΐου 2017

Κοσμαδαίοι: Περιπατητικός και σπηλαιολογικός τουρισμός


Την Παρασκευή 19 Μαΐου η "Ανατροπή" επισκέφτηκε την τοπική κοινότητα των Κοσμαδαίων. Έγινε ενημέρωση πάνω σε διάφορα θέματα και συζήτηση πάνω στους τρόπους και στις τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν τα μικρά χωριά.

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που μπορούν να αξιοποιηθούν στην περιοχή. Από την μία, λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενδείκνυται ο περιπατητικός τουρισμός, που θα μπορούσε να είναι πιο οργανωμένος και αξιοποιημένος. Να σημειωθεί ότι από τους Κοσμαδαίους ξεκινάνε πολλά μονοπάτια, ιδιαίτερης ομορφιάς. Υπάρχει μονοπάτι για το Ποτάμι, το Σεϊτάνι, τους Δρακαίους, την Καστανιά, τον Μαραθόκαμπο και για το Κακοπέρατο και Κέρκη.
Από την άλλη, θα μπορούσε να αναδειχτεί, με τις ανάλογες υποδομές όμως, και ο σπηλαιολογικός τουρισμός. Όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι υπάρχουν πολλά σπήλαια στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι και μέσα στο χωριό. Θα μπορούσαν κάλλιστα, και σε όλη την Σάμο βέβαια, να έχουν εκμεταλλευτεί και να είναι επισκέψιμα τα σπήλαια αυτά. Ένα από αυτά, είναι και η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα, το σπήλαιο στο Μεγάλο Σεϊτάνι, όπου θα γίνει διάλεξη για αυτό στο χώρο του δημαρχικού μεγάρου στο Βαθύ, το Σάββατο 27 Μαΐου στις 20.00.