31 Μαΐου 2017

«Ο Μ. Βουρνούς διαπραγματεύεται όπως ο Αλέξης Τσίπρας»


Ανακοίνωση του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου
«Σε παρτίδα με σημαδεμένη τράπουλα έχουν οδηγήσει τη Χίο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νησιού, αποδεχόμενοι άνευ όρων τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου, εγκαταλείποντας κάθε συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης».

Με αυτή την εισαγωγική φράση ο συνδυασμός του Πολύδωρου Λαμπρινούδη στρέφει τα βέλη του κατά της δημοτικής Αρχής Βουρνού σημειώνοντας ότι η ευθύνη για την ανυπόληπτη εικόνα του νησιού θα της χρεωθεί εξ ολοκλήρου.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται αναλυτικά:


«Μοναδική τους μέριμνα η ανταλλαγή ρόλων για να μπερδεύουν την κοινωνία. Στο τελευταίο επεισόδιο, ρόλο νονού, υποδεικνύοντας την οικονομικά παράλογη λύση του 18ουχλμ. Χίου – Βολισσού, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης και επισπεύδων ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς. Ο κ. Βουρνούς βαρύνεται επιπλέον και με την ευθύνη εξωθεσμικών πρωτοβουλιών, καθώς συνδιαλέγεται κατ ιδίαν κι αποδέχεται προτάσεις τις οποίες ουδέποτε ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα η δημοτική αρχή πέταξε στο καλάθι των αχρήστων ακόμα και το δική της έμπνευσης πόρισμα της Διαπαραταξιακής Επιτροπής. Αποδεικνύεται τώρα ότι άφησε εσκεμμένα το χρόνο να κυλήσει για να οδηγήσει τη Χίο προ τελεσιγράφων. Η διαπραγματευτική της τακτική έχει τόση επιτυχία, όση και του κ. Τσίπρα για το μέλλον της χώρας μας. Επέτρεψε στην πιο αφερέγγυα κι αναποτελεσματική κυβέρνηση της μεταπολεμικής χώρας να φαντάζει διαπραγματευτικός ογκόλιθος και προδικάζει ότι η Χίος επιβάλλεται να δεχτεί το μοιραίο χωρίς την παραμικρή δυνατότητα αντίδρασης. Επέτρεψε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μας έχει φορέσει τη θηλιά στο λαιμό και κάθε φορά που την ξελασκάρει εμείς να το πανηγυρίζουμε ως επιτυχία.

Τελική κατάληξη θα είναι η δημιουργία μιας νέας δομής, χωρίς να κλείσει ούτε η Σούδα που έχει προκαλέσει τόση διαταραχή στη ζωή των κατοίκων της πόλης.

Ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» είχε καθαρή θέση σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καμία νέα δομή. Εφόσον η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητη τη λειτουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου για την αποσυμφόρηση του νησιού, να δοκιμάσει τη δημιουργία του εντός της ΒΙΑΛ, εφόσον είναι εφικτό. Παράλληλα να επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου και για όσους απορρίπτεται πρωτοβάθμια να μεριμνά για τη σύντομη επαναπροώθηση τους ή τη μεταφορά τους σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας, όπως προφανώς κάνει σε άλλα νησιά. Η αναλογική κατανομή των προσφύγων στην Ελλάδα ουδέποτε διεκδικήθηκε από τη Δημοτική Αρχή. Η Χίος και τα νησιά του Αιγαίου δε μπορούν να σηκώσουν μόνα τους το βάρος του προσφυγικού.

Καταδικάζουμε τη μεθοδολογία διαπραγμάτευσης, καλούμε τους θεσμικούς εκπροσώπους μας να αλλάξουν στάση έστω και την ύστατη ώρα. Η ευθύνη για την ανυπόληπτη εικόνα του νησιού θα τους χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου. Ο λαός της Χίου και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποδείξει οτι δε θα δεχτεί τετελεσμένα».
politischios