10 Μαΐου 2017

ΜΙΑ ΟΙΚΤΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ “ΠΟΝΤΙΚ(Ι)ΟΥ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ”

Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών 


Μένουμε έκπληκτοι από τις εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις και τους ανεύθυνους ψευτοπαλληκαρισμούς του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου :
«Εάν οι Τούρκοι περιλάβουν πραγματικά πυρά στην άσκησή τους τότε θα έχουμε κλιμάκωση και θα απαντήσουν οι ελληνικές ΕΔ…..
Έχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε, η άσκηση αυτή γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας (εννοεί πραγματικά πυρά). Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως κάνουν κάθε μέρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Ας δούμε συνοπτικά τα προβλήματα που υπάρχουν με όλες τις Τουρκικές ανακοινώσεις τα οποία είναι τα παρακάτω:

1. Τις NAVTEX τις εκδίδει τουρκικός κέντρο χωρίς αρμοδιότητα, ενώ η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο ανήκει στην Ελληνική πλευρά.
2. Ο μεγάλος αριθμός δεσμευμένων περιοχών ασκήσεως, οι οποίες εκτείνονται σε όλο το Αιγαίο κατά παράβαση των συμφωνιών που έχουν γίνει στο παρελθόν μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
3. Το κλείσιμο της περιοχής πέριξ του Καστελλόριζου, ως προκλητική ενέργεια με συμβολικό/προειδοποιητικό χαρακτήρα
4. Η επιστολή της στον ΟΗΕ (Γενική Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας) με τις προειδοποιήσεις προς την Κύπρο και προς τις εταιρείες ερευνών, στην οποία οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα αρνούμενη έμμεσα την ύπαρξη Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.
5. Η άσκηση που εξήγγειλε για έλεγχο της ναυσιπλοΐας, στον βαθμό που δεν ενασκείται μόνο με εικονικές ενέργειες αλλά περιλαμβάνει και πραγματικές νηοψίες.
Οι Τούρκοι επίσης θα εκτελέσουν στα διεθνή ύδατα βολές ανθυποβρυχιακών όπλων σε κάποιες περιοχές και πραγματικά πυρά επίσης σε κάποια άλλη και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, εφόσον φυσικά έχουν κάνει τις δέουσες προαγγελίες.
Ο κ. Καμμένος εξ όλων των προαναφερθέντων σημαντικών προβλημάτων τα οποία απαιτούν κατάλληλες και πολυεπίπεδες ενέργειες, επιλέγει να δείξει δημόσια την παλληκαριά του σε ένα πιθανολογούμενο από αυτόν γεγονός, στην πιθανότητα δηλαδή να κάνει η Τουρκία πραγματικά πυρά σε περιοχή που δεν έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει , και αγνοεί στρουθοκαμηλίζων όλα τα άλλα και σημαντικότατα.
Μία οικτρή εκδοχή του “ποντικιού που βρυχάται”.