18 Μαΐου 2017

Δεν… τσιμπάει η ΛΑΣ το «τυράκι» του προαναχωρησιακού


Αντίθετη στην δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου προσφύγων και μεταναστών στη Χίο είναι η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, χαρακτηρίζοντας «τυράκι στη φάκα τα περί αποσυμφόρησης του νησιού μέσα από το προαναχωρησιακό».
Την θέση της αυτή, η οποία ήταν και αναμενόμενη, γνωστοποιεί και επισήμως με την δημοσιοποίηση του δικού της πορίσματος για τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν στην διαπαραταξιακή επιτροπή για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, στη οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Μάρκος Σκούφαλος.

Επίσης, καλεί να καταδικαστούν και να αντιμετωπιστούν στην πράξη οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων, καθώς και το διαδικτυακό υβρεολόγιο και ο διαδικτυακός ρατσισμός και φασισμός σε βάρος των προσφύγων.
Η ΛΑΣ, αφού αναφέρεται στην αιτία και την ρίζα του προσφυγικού προβλήματος, καταθέτει τις δικές της προτάσεις, οι οποίες συνοπτικά και μεταξύ άλλων έχουν ως εξής:
– Άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, στις χώρες που επιθυμούν.
– Καταδίκη της πολιτικής της Ε.Ε. και της συμφωνίας με την Τουρκία, που καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών.
– Να κλείσει η Σούδα με άμεσο διαχωρισμό των  ευάλωτων ομάδων, οικογενειών και ασυνόδευτων, προσωρινή φιλοξενία τους σε διαμερίσματα για όσο χρόνο απαιτηθεί.
– Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί και βραχείας διάρκειας χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
– Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες λιμενικού, αστυνομίας και πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα και να έχουν την αποκλειστική ευθύνη στα ζητήματα ταυτοποίησης, φρούρησης συνόρων, δημόσια τάξη  κ.λπ. Το ίδιο και οι υπηρεσίες ασύλου.
– Καμία συμμετοχή ΜΚΟ. Αποκλειστικά κρατικές και δημόσιες δομές.
– Να δοθεί άμεσα άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
– Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί.
– Να καταδικαστούν και να αντιμετωπιστούν στην πράξη οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να αντιμετωπιστεί το διαδικτυακό υβρεολόγιο και διαδικτυακός ρατσισμός και φασισμός σε βάρος των προσφύγων.
– Να φύγουν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από το Αιγαίο.
Τα παραπάνω σκιαγραφούν τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ. Ο ρόλος του δήμου θα είναι επικουρικός – στηρικτικός, εφόσον ακολουθούνται αυτές οι ενέργειες, καταλήγει στις προτάσεις της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου.
astraparis