20 Μαΐου 2017

Τουρισμός: Η έκρηξη στην ζήτηση ανεβάζει τις προσδοκίες για τη σεζόν


Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά του Τουρισμού, παρακολουθώντας από την αρχή της χρονιάς την εξέλιξη της τουριστικής ζήτησης και τις τάσεις από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, είχαν ήδη προβλέψει πως η φετινή σεζόν θα είναι «εκρηκτική” από πλευράς αφίξεων ξένων επισκεπτών. Τα τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος κρατήσεων Amadeus έρχονται και τυπικά να επιβεβαιώσουν τις παραπάνω προβλέψεις. Τα αποτελέσματα για το πρώτο τετράμηνο έδειξαν συνολική αύξηση 25,8% στις κρατήσεις για Ελλάδα, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 417 χιλ. έναντι 331 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.


Τα θετικά νέα για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από στελέχη του χώρου, ο Απρίλιος έκλεισε με άνοδο 29% όσον αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 14%, ποσοστά που ανοίγουν το δρόμο για μια «δυνατή” καλοκαιρινή περίοδο. Επιχειρηματίες του κλάδου μιλούν για κατακόρυφη προσέλευση επισκεπτών το επόμενο διάστημα, με πολλές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς να είναι εδώ και καιρό «fully booked» μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Μεγάλοι ξένοι tour operators μιλούν για εκρηκτική άνοδο των κρατήσεων για την Ελλάδα. Ο γερμανικός όμιλος της TUI κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου για τη χρήση 2016/ 2017 ανέφερε πως η μειωμένη ζήτηση για την Τουρκία και την Αίγυπτο αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα, Ισπανία, Cape Verde, την Κύπρο καθώς και των προορισμών της Καραϊβικής. Αντίστοιχα, η Thomas Cook, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το εξάμηνο μέχρι και το Μάρτιο, επιβεβαίωσε την υψηλή ζήτηση για τη χώρα, η οποία μάλιστα συνείσφερε σημαντικά στην ενίσχυση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την εταιρία, η Ελλάδα είναι από τους προορισμούς που ξεχωρίζουν τη φετινή σεζόν.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγος για αφίξεις επισκεπτών που θα ξεπεράσουν τα 28 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των επιβατών της κρουαζιέρας, και έσοδα άνω των 14,5 δισ. ευρώ, εφόσον όμως  ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015. Εκεί συνίσταται και ο μεγαλύτερος προβληματισμός, δηλαδή αν οι εισπράξεις θα καταφέρουν να ανακάμψουν και να ακολουθήσουν το ρυθμό αύξησης της επισκεψιμότητα.

Φορείς του κάδου αναφέρουν πως αν συνεχιστεί η θετική πορεία του Τουρισμού, ο οποίος είναι από τους λίγους κλάδους που αντέχουν ακόμη στην οικονομική κρίση, το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί με ακόμα μια μονάδα φέτος. Στην κατεύθυνση αυτή, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την MRB για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία σε ποσοστό 86% οι Έλληνες θεωρούν ότι ο τομέας του Τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι τομείς αδυνατούν να δημιουργήσουν αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% ότι ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή.

capital.gr