15 Μαΐου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου για το θέμα του σφαγείου



Tις θέσεις της για την ύπαρξη σφαγείου στη Σάμο παρουσιάζει, σε δελτίο τύπου της, η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου. Η παράταξη ζητά την ίδρυση κρατικού σφαγείου και παράλληλα χαρακτηρίζει ανεφάρμοστες τις προτάσεις των παρατάξεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου αναφέρει:




«Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την ίδρυση σφαγείου στη Σάμο, που έγινε με πρωτοβουλία της παράταξης «Ανατροπή», αλλά με αποσπασματικό τρόπο , η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης αντιμετώπισε ολοκληρωμένα το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ αφού κατήγγειλαν την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των κτηνοτρόφων του νησιού μας, υπογράμμισαν:

Η ίδρυση και λειτουργία σφαγείου στη Σάμο είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει άμεσα με ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του. Δηλαδή δημόσιο κρατικό σφαγείο με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εργατικό προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία του.

Οι προτάσεις  άλλων παρατάξεων, να αναλάβει ο δήμος αυτό το καθήκον, προσκρούει στα όσα ορίζει η νομοθεσία που θέλει χρηματοδότηση της δαπάνης από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους με 76% - πράγμα αδύνατον - και 24% του δήμου, που θα πρέπει να προστρέξει σε δανεισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες. Είναι συνεπώς προτάσεις ανεφάρμοστες και ….γίνονται για να γίνονται.

Η αντιαγροτική πολιτική και η κρατική αναλγησία απέναντι στο ξεκλήρισμα των μικρών κτηνοτρόφων (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους αγρότες στους υπόλοιπους κλάδους της αγροτικής παραγωγής), δεν διαλύει γενικά και αόριστα τον πρωτογενή τομέα, όπως αρέσει σε ορισμένους να καταγγέλλουν, κρύβοντας την πραγματικότητα. Καταργεί με βίαιο τρόπο, πολύ συγκεκριμένα, μόνο τους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, προς  όφελος των μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν τη γή και την παραγωγή στα χέρια τους, για να έχουν τον πλήρη έλεγχο του αγροτοδιατροφικού τομέα της οικονομίας. Αυτή τη στρατηγική υπηρετούν η Ε.Ε και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Απέναντι σ’ αυτή τη πολιτική αφανισμού, ένας δρόμος υπάρχει και αυτόν πρέπει να επιλέξουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι όσο είναι καιρός. Πριν τους στείλουν στην ανεργία. Εκτός από τον άμεσο στόχο για την ίδρυση δημόσιου κρατικού σφαγείου πρέπει να προβάλουν αντίσταση στη συνολική αντιαγροτική – αντιλαϊκή  πολιτική. Αντίσταση πρώτα απ’ όλα στη φοροληστεία και την προκλητική ασφαλιστική επιβάρυνση που οδηγεί ήδη πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Ταυτόχρονα και χωρίς άλλες αναβολές και ψευδαισθήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους εργάτες και τους μικρούς επαγγελματίες, μαζί με όλο το λαό, πρέπει να βάλουν στους άμεσους στόχους τους, την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που το μόνο που εξασφαλίζει είναι υπερκέρδη για τα μονοπώλια και φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Στη θέση του πρέπει να προτάξουν την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για μια ζωή με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους τομείς. Τα λαϊκά βάσανα, η μιζέρια, η ανασφάλεια, η χαμοζωή μπορούν να γίνουν παρελθόν με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό σχεδιασμό και την κεντρική διεύθυνση της παραγωγής και διανομής των προϊόντων. Την αποδέσμευση από την Ε.Ε και την μονομερή διαγραφή του χρέους. Με δυο λόγια με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού.