19 Μαΐου 2017

«Αναφαίρετο, κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών να διαχειρίζονται ελεύθερα το σώμα τους»


Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Σάμου για "επικίνδυνες πρακτικές"
Για «μεσαιωνικές αντιλήψεις» κάνει λόγο το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση των αναισθησιολόγων ιατρών του Νοσοκομείου Σάμου, οι οποίοι επικαλούμενοι το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας), αρνούνται την χορήγηση αναισθησίας σε περιπτώσεις διακοπής κύησης.


Τέτοια περιστατικά αναδεικνύουν «τον κίνδυνο επιστροφής σε συζητήσεις που έχουν αναφορά σε μεσαιωνικές αντιλήψεις και αμφισβητούν το αναφαίρετο, κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών να διαχειρίζονται ελεύθερα το σώμα τους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

"Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάθε γυναίκα ανήλικη ή ενήλικη (με συγκατάθεση των γονέων της), αν αποφασίσει να διακόψει μια εγκυμοσύνη, για τους δικούς της λόγους, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το κάνει μέχρι την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Το δικαίωμα στην άμβλωση κατοχυρώθηκε στη χώρα μας νομοθετικά, μετά από αγώνες του φεμινιστικού κινήματος και δεν μπορεί να καταπατηθεί από κανένα, πόσο μάλλον,από δημόσιο λειτουργό, ο οποίος οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του , χωρίς διακρίσεις και αναφορές σε λόγους ηθικής, με κίνδυνο υγείας ή και ζωής ακόμη, για τις γυναίκες που θα αναγκαστούν, ενδεχομένως, να καταφύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους, προκειμένου να δώσουν τέλος σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές και καλούμε την Πολιτεία, να δράσει άμεσα, ώστε να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό στο δημόσιο νοσοκομείο της Σάμου και να απομονώσει τέτοιες πρακτικές" καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.